ȘCOALA ALTFEL: DESPRE PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL

Protejarea patrimoniului cultural naţional reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Județean Sibiu, polițiștii derulând acțiuni permanente pentru salvarea, protejarea şi păstrarea în cele mai bune condiţii, a obiectelor sau obiectivelor care fac parte din această categorie.

 

 

Bine de știut, anual, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu şi Fundaţia COLLEGIUM XXI desfăşoară în parteneriat proiectul educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”. Este vorba despre un proiect organizat în cadrul programului Școala altfel la nivel naţional, acesta fiind la cea de-a cincea ediţie, cele anterioare (2014 - 2017) bucurându-se de un real succes în rândurile elevilor participanţi. Este, de asemenea, o campanie de informare şi de măsuri educative organizată pentru creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce distrugerea sau degradarea patrimoniului cultural naţional.

Demn de precizat, principalul obiectiv al acestei activităţi, desfășurate în perioada aprilie – mai a.c., este promovarea patrimoniului cultural sibian în rândurile tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu. 

Dacă în ediţiile precedente proiectul a vizat toate judeţele ţării, în anul 2018 a fost restrâns la zece judeţe, selecţia fiind realizată în baza bogăţiei şi varietăţii patrimoniului cultural din fiecare unitate administrativă, dar şi a activităţii inspectoratelor de poliţie în acest domeniu şi a implicării lor în ediţiile precedente ale proiectului, I.P.J. Sibiu fiind una dintre unităţile cele mai performante în acest sens.

IMPORTANT: De la debutul proiectului, în anul 2014, acesta s-a extins, iar impactul vorbește de la sine: practic, numărul elevilor participanţi a crescut foarte mult, în această ediţie fiind implicaţi în jur de 600 de elevi.

 

În cadrul prezentărilor, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale a purtat un dialog deschis cu elevii despre problemele privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia din domeniu şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu.

 

Prezentările reprezentanţilor I.P.J. Sibiu s-au completat cu vizite la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA unde au putut fi urmărite şi evidenţiate măsurile de conservare şi protejare a bunurilor din colecţiile acestor instituţii. Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, este unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, organizând, până în prezent, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, numeroase şi însemnate proiecte culturale.

 

Noutatea ediţiei din acest an a proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” în Judeţul Sibiu constă, pe lângă numărul mai mare de elevi participanţi, şi în implicarea în activităţile organizate a elevilor Şcolii Gimnaziale ”IOAN BAN-DASCĂLU” din Poiana Sibiului (123 elevi din clasele V-VIII), proiectul fiind astfel extins şi în zona rurală a judeţului, nu întâmplător fiind aleasă o localitate din Mărginimea Sibiului, zonă etnografică foarte bogată în tradiţii şi în obiective de patrimoniu cultural local şi naţional.

 

Pe lângă instituţia de învăţământ menţionată, la proiect au mai participat: Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Şcoala Gimnazială Radu Selejan Sibiu şi Şcoala Gimnazială Regele Ferdinand Sibiu, activitatea fiind încheiată prin prezentările realizate la Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu.

 

Activitățile au avut loc atât în sala de conferinţe a Muzeului ASTRA, cât şi la sediile şcolilor participante, urmate de vizite la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu.

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org