NIMENI DINTRE NOI NU ESTE SUPERMAN!

S-a vorbit în ultimele două zile cu aplomb, cu îngrijorare, cu uimire, despre teribilul accident din Ungaria în urma căruia au murit 9 oameni- 8 pasageri și șoferul unui microbuz, cu toții dintr-o comună din județul Mureș, plecați la muncă în Slovenia.

Așa cum știți deja, cumplita tragedie s-a petrecut în timp ce șoferul, crezând că poate face două lucruri deodată, transmitea live pe Facebook și... manevra volanul, firește cu atenția distrasă de rețeaua de socializare. Totul până la momentul fatal, culmea, surprins în filmare... Culmea, se pare că niciunul dintre pasageri nu i-a atras atenția că e periculos să fii mai atent la telefon decât la volan; culmea, toți și-au pierdut viața, iar imaginile șocante vorbesc de la sine.

O tragedie care, din nefericire, se poate repeta oricând, pentru că, din păcate, sute, mii de șoferi au nefericitul obicei de a vorbi la telefon sau de a urmări rețele de socializare în vreme ce conduc, crezând, poate, că volanul și toate manevrele necesare condusului se fac, cumva, de la sine. Poate că mulți nici măcar nu conștientizează că legea impune niște pedepse (nu foarte mari, ce-i drept) pentru așa ceva: folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere": 2 sau 3 puncte amendă și 2 puncte penalizare.

 

Oricum, însă, dincolo de orice sancțiuni și legi, trebuie să primeze viața, trebuie să primeze ATENȚIA și respectul față de viața celor din jur și a ta, ca șofer. Mașina și orice vehicul nu sunt jucării, nu circulă din inerție și nu fac niciodată minuni. Circulă doar după cum le manevrează omul. Totul depinde de cât de lucid este cel de la volan sau ghidon.

Nimeni nu este Superman, nimănui nu îi este permis să se... joace cu viața altora și a lui, personal, la urma urmelor. O secundă sau... 5 de neatenție COSTĂ VIAȚA.

Practic, ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, dar și multe, nepermis de multe nenorociri care se petrec pe șoselele sau străzile de la noi, trebuie să fie un semnal de alarmă. Un mare semnal de alarmă, măcar în ceasul al XII-lea!!!!!

 

****

Reamintim principalele prevederi legale referitoare la viteză, conform OUG 195 / 2002 R:

Art. 50. – (1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art. 15 alin. (2) sunt urmatoarele:
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A si B;
b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D si subcategoria D1;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 si C1;
d) 45 km/h, pentru tractoare si mopede.
(2) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
(3) Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati, iar in afara localitatilor de 70 km/h.
(4) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

 

Principalele sancțiuni:

  • Depășirea limitei de viteză cu 11 – 20 km/h: 2 – 3 puncte amendă și 2 puncte penalizare;
  • depășirea limitei de viteză cu 21 – 30 km/h: 4 – 5 puncte amendă și 3 puncte penalizare;
  • depășirea limitei de viteză cu 31 – 40 km/h: 6 – 8 puncte amendă și 4 puncte penalizare;
  • depășirea limitei de viteză cu 41 – 50 km/h: 9 – 20 puncte amendă și 6 puncte penalizare;
  • depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h: 9 – 20 puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

 

sursa foto: Dan Preda

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org