LAUDATIO la adresa creațiilor lui Silviu Purcărete marca TNRS în consemnările publicaţiei finanţate de Ministerul Culturii și Identității Naționale

yorick.ro- Publicaţie culturală finanţată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, vorbește despre creațiile marelui regizor Silviu purcărete care fac, an de an, furori la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

 

Trei titluri: „Faust”, „Lulu”, „Metamorfoze” – spectacole patrimoniu în regia lui Silviu Purcărete. Iar pe cât de pretenţioasă pare a fi denumirea sub care sunt prezentate în programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe atât de justă este. Trei ipostaze ale aceleiaşi lumi, unite de aceeaşi temă a deriziunii ca arta poetică.

Totul a început acum nouă ani cu un spectacol-eveniment. „Faust”ul lui Goethe adaptat pentru a fi jucat într-o hală industrială de către o sută douăzeci de actori. Un spectacol s-a transformat într-un fenomen. Spectatori din toată ţara au început să vină la Sibiu pentru a trăi o experienţă culturală unică. Mai întâi câte 4-5 prieteni într-o maşină rămâneau peste noapte la un hostel, apoi 9-10 într-un compratiment de tren îşi rezervau camere la hotel, apoi autocare întregi şi turişti străini care îşi planifică vacanţa în funcţie de datele când e programat „Faust”. Cei care l-au văzut o dată îşi găsesc motive să revină; cu teama ca nu cumva efectul să se dilueze, ca nu cumva să fie mai puţin fascinaţi. Ca o plăcere vinovată la care te întorci; ca un drog. Tu te schimbi, acumulezi noi experienţe, ai alte aşteptări, iar el rămâne acelaşi. Un uriaş de neclintit. Perfect. Iar la final, fie că ai păşit pentru prima dată pe cărarea cu iarbă proaspătă spre Noaptea Valpurgiei sau eşti la a doua sau a treia vizită la banchetul orgiastic, atunci când monologul lui Mephisto emoţionează pervers acompaniat de voci cristaline, îţi doreşti să mai stai încă puţin între ziarele răvăşite şi să o ia totul de la capăt...”

„„Lulu” şi „Metamorfoze” respiră din reculul lui „Faust”. Toate ideile pornite din lucrul la acest spectacol-mamut nu încăpuseră nici chiar într-o hală industrială. Şi atunci şi-au găsit finalitatea în alte două montări. În 2008 Purcărete a întors lentila; de la imaginea năucitoare de ansamblu, la aplecarea pentru detaliu. „Lulu” e o disecţie a corpului şi a conştiinţei umane. Spectatorii plasaţi cuminţi ca într-un amfiteatru al unei vechi universităţi de medicină aşteaptă să ia notiţe despre voluptatea cărnii. Scenele crude şi violente sunt îmbăiate în cel mai sănătos umor – un haz cu gura până la urechi estompează brutalitatea imaginilor, care la rândul lor taie senzaţia de superficialitate a gagului. Un echilibru bizar, cu un efect de pumn în stomac care nu doare, ci amuză. La fel ca în „Faust”, Ofelia Popii cucereşte cu interpretearea sa de felină feroce”.

Cu „Metamorfoze” se închide un ciclu. E ultimul spectacol acoperit de mantaua lui „Faust”. Nu la fel de consistent, dar egal de impresionant estetic. Treizeci de actori într-un bazin cu apă până la genunchi, în aer liber.” 

Sunt acestea numai câteva fragmente dintr-un LAUDATIO impresionant și în egală măsură onorant și... meritat pentru niște creații fantastice, în sentul inspirației și harului regizorului și din partea întregii echipe pentru a transpune piese de inestimabilă valorae din istoria teatrului aici, la nois, la teatrul național RADU STACA și, implicit, la Festivalul care, iată, și-a împlinit anul acesta, strălucitor, sfertul de veac...

Firește, ne bucură, ne onorează și, mai mult, ne motivează faptul că aceste creații extraordinare, ci Festivalul în sine, se bucură de aprecierile din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale (yorick.ro/trilogia-purcarete-la-fits). Pentru că, pur și simplu, ceea ce se întâmplă la Sibiu, în cultura orașului, creează nu doar evenimente, aduce nu doar artiști și turiști din întreaga lume, dar dă lecții de valoare despre cât de importantă este CULTURA în viața comunității și, în plus, într-un gest uriaș, se creează punți trainice cu... ceva care primim și la care putem contribui: CULTURA LUMII!

 

Foto: Paul Băilă, Russell Young, Mihaela Marin

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org