În 6 august, praznic mare la Schitul din Păltiniș

La fel ca în toți anii, în 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, bisericuța Schitului Păltiniș își serbează ziua de hram.

 

Demn de luat în seamă, în acestă vară se împlinesc 90 de ani de la Sfințirea Schitului din vara lui 1928 și sărbătoarea va fi cu atât mai frumoasă. Dacă drumurile verii vă vor purta atunci în zona Sibiului, nu ezitați să urcați până la Schit - întotdeauna de hram slujba și sărbătoarea au fost cu adevărat înălțătoare, pe măsura primului ctitor al Schitului - Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului (1928) și a celor ce i-au adus binecuvântarea până la noi, peste vremuri, după cum ne încredințează dl Mircea Dragoteanu.

 

În imagini:
1. Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului - trecut la Domnul chiar în ziua de hram a Schitului ctitorit de el, la 6 august 1955 (foto Emil Fischer).
2. Notița scrisă de mână de însuși Mitropolitul Nicolae Bălan către fabrica de clopote Kauntz & Schiel pentru inscripțiile de încrustat pe cele trei clopote de la Schit (N.B. unul dintre ele a fost finanțat personal de viitorul prim-ministru dr Petru Groza). Document din arhiva Mitropoliei Ardealului, Sibiu.
3. Imagine de la slujba de sfințire a Schitului din 6 august 1928 (în uniformă militară albă era Principele regent Nicolae, fratele viitorului rege Carol al II-lea, fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria). Foto Emil Fischer.
4. Biserica de la Schit în primii ei ani (foto Emil Fischer).
5. Sanatoriul ”bisericesc” înființat la Schit de Mitropolitul Nicolae Bălan, construit de o echipă de meșteri din Rășinari condusă de un mare meșter dulgher, Șerban Cruciat, și de fiul său, Ion (foto Emil Fischer).
6. Fotografie de la Schitul Păltiniș, cu Părintele Luca Vasile, un om minunat, cu harul și înțelepciunea ce-i înnobilează haina preoțească și locul de vis pe care îl dăruiește cu prezența și munca sa de mai bine de trei decenii - (foto Konrad Klein).

 

 

Sursa foto: Mircea Dragoteanu

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org