La mulți ani, Moșu' Ilie Răduț!!!

Azi, îi fain ceas de Sărbătoare pentru acest ROMÂN FRUMOS din Rîu Sadului! Moșu' adună în inima lui 97 de ani (împliniți pe 16 aprilie) și musai... și... câte-or fi bătăi de inimă pentru neam și țară.

 

Azi îi ziua sa onomastică, după dat...

Apoi să luați aminte că acest țăran îi câtu-i viața lui român de cel să-l pui la icoană și să-i înveți trăirea și-oi fi luminat așa...

Așa l-ați văzut și-așa îl vedeți și-acum, în strai strămoșesc și cu grai dulce-ardelenesc...

LA MULȚI ANI BINECUVÂNTAȚI!!!

Povestea lui moş Ilie Răduţ curge într-un tablou vechi, care te întoarce, fără să vrei, în timp. Pe soba încinsă din locuinţa sa, o casă veche din localitatea sibiană Râu Sadului, stă un tuci de mămăligă, învârtită de moş cu brânză de burduf. Dacă nu l-ai cunoaşte, dacă nu i-ai asculta povestea şi nu i-ai răsfoi sufletul odată cu fotografiile vechi, ţi-ar fi greu, poate, să crezi că moş Răduţ, cel care a purtat toată viaţa doar costum popular, chiar există. 

De când m-am pomenit, hainele obişnuite mi-au întunecat viaţa, nu le puteam vedea. Soţia mi-a murit de 20 de ani, unele costume sunt făcute şi de ea, iar pe restul le-am făcut eu. Vreo două-trei mai am şi de la părinţi, că doar ei mi-au pus prima oară straiele populare pe mine. Şi ei s-au prăpădit, iar eu am rămas cu costumul”, îşi începe povestea Moş Răduţ. 

 

O carte vie. Moș Răduț, de prin părțile unui picior de plai al Mărginimii- Rîul Sadului. Priviți-l pe unde-l apucați, cumpăniți-l și vă veți umple de liniște și de duhul unei lecții de viață demnă de admirat.. 

Să ne trăiți, Moșu' Ilie Raduț! Să fiți sănătos și binecuvântat!

 

 

Foto: Pavel Minea

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org