ENCICLOPEDIE DE... SIBIU: CEL MAI MARE ANSAMBLU URBAN MEDIEVAL DIN ROMÂNIA

 

Centrul istoric al Sibiului constituie, la drept vorbind, cel mai mare ansamblu urban medieval din ţara noastră, cu numeroase vestigii, pe cât d epitorești, pe atît de valoroase din unct de vedere al vechimii, dar și al artei arhitectonice- sobră și, totodată, generoasă,

păstrate din perioada respectivă, începând de la clădiri publice, case de locuit şi până la ziduri şi turnuri de apărare, lângă care parcă te așteți al orice pas să întâlnești cavaleri în armură, domnițe și... turniruri.

Din cele patru incinte de apărare ale Sibiului au fost conservate până astăzi numeroase elemente. Prima incintă era în Piața Huet, din aceasta păstrându-se doar Turnul Scărilor și urme ale fostelor ziduri în pivnițele unor case. Cea de-a doua incintă mai există încă prin Turnul Sfatului și prin Turnul Pieței Aurarilor.

Incinta a treia este mai amplă, fiind formată din  zidurile de pe strada Centumvirilor - Piața Huet - strada Avram Iancu - strada Gh. Magheru - strada Funarilor – zidurile de pe strada Manejului - strada Pompiliu Onofrei – zidurile și turnurile de pe strada Cetății - Piața Unirii - strada Ioan Lupaș - strada Bastionului.

Incinta a patra este formată din strada Movilei - strada Felinarului - strada Gheorghe Magheru - Piața 1 Decembrie 1918 - strada Regele Ferdinand - strada Nicolae Teclu - strada Pietrarilor - strada Zidului - strada Dârstelor - Spitalul de Pneumofiziologie. Piețele centrale ale orașului au și acestea o foarte mare însemnătate din punct de vedere arhitectural și istoric. În piețe și pe străduțele centrului istoric întâlnim la tot pasul imobile încărcate de veacuri, amintiri și mărturii de demult, case în care au locuit personalități care s-a remarcat în țară și străinătate prin rezultatul muncii lor sau prin implicarea profundă în marile evenimente care au înrâurit istoria națională.

Clădirile în diverse stiluri arhitecturale, se disting prin forma lucarnelor, a acoperișului, prin ancadramente, porți și obloane care par că șoptesc povești...

 

Surse foto: Wikimedia Commons , turism.sibiu.ro

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org