Născătoare de icoane...

Pictoriță de icoane pe sticlă, pe lemn, pe piatră, pe gând și pe fluier de dor, meşter popular, iscusită artistă într-ale mobilierului pictat şi muncii de restaurare, muncitoare cu har într-ale tradiţiei vechilor îndeletniciri, inspirată şi trudnică. Aşa este zi de zi, din zori şi până-n seară, sibianca Benonia Vlăjie. 

Un om- tot un zâmbet și cuvânt cu chip de inimă, care se confundă cu meşteşugul, cu munca, în ritul datului străbun. Pentru că trăieşte frumos pentru frumos, pentru neam și țară.

Culoarea, lemnul, piatra, pensula îi sunt cei mai buni prieteni. Fireşte, în numele meşteşugurilor pe care le promovează cu inima deschisă nu doar copiilor şi tinerilor, dar şi în faţa unei lumi întregi, acolo unde creaţiile sale vorbesc tuturor despre cât de mult iubesc românii arta. De când se ştiu!

Acum e aici, ca-ntotdeauna, la Târgul Creatorilor Populari, printre icoanele ei cu glas de suflet românesc, doinind și slujind în strana nezdruncinată a tradiției, aici, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.Ca o rază de soare, ea însăși... icoană blând a meșteșugurilor ce-s vii în mîinile și priceperea sa.

Avem atâtea de arătat, avem atâtea lucruri şi fapte cu care să uimim lumea! La noi, turismul, aici trebuie să îşi aibă rădăcinile- în meşteşuguri, în oamenii minunaţi pe care îi avem, în obiceiurile unice, ca să nu mai vorbim de pădurile, munţii, poienele şi căpiţele noastre cu fân. Astea-s la noi aur curat!”, ne mărturisea, oarecând, cu foc. cu focul românului pur, creator, gata să dăruiască, să pună în lumina România lui frumoasă, minunata meșteriță. În vreme ce nu lasă pensula, culoarea şi lemnul din mână. De parcă ar fi pruncii săi, care, firește, o însoțesc pretutindeni!

Benonia Vlăjie, frumoasă ROMÂNCĂ!    

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org