O clădire multiseculară, ca o bijuterie în PIAȚA HUET. Ne-ar povesti istoria Siubiului, dar... unii o siluiesc cu mâzgăleli

Una dintre cele mai vechi construcții din centrul vechi al Sibiului: dăinuie din secolul XIV, în Piața Huet, la nr 17. E ca o bunicuță gata să toarcă povești adunate în vremurile de demult, însă mulți o ignoră... Alții o murdăresc...

 

Vechimea construcției: sec. XIV-XV; (posibilă restaurare în perioada 1550- 1600); construcția a suferit modificări în anul 1831.

 

DESCRIERE:

Clădirea este formată din subsol şi parter, cu latura scurtă spre piaţă şi latura lungă orientată către trecerea spre Podul Minciunilor. Are ferestre tradiţionale ce dau spre Piaţa Huet.
Actualul aspect datează din 1831 când a fost demolată capela care există aici din sec. XIV şi care a fost înglobată în actuala casă.

Potrivit informațiilor înscrise pe patrimoniu.sibiu.ro, din vechea capelă se păstrează absida poligonală cu resturi de pictură (SF. CRISTOFOR, capul SF. ŞTEFAN în scena lapidării).
Demn de precizat, modificările din 1831 sunt atestate de JOHANN BŐBEL.

 

ELEMENTE DEOSEBITE:

Pictură murală în interior (sec. XV)

 

FILE DE ISTORIE:

Iniţial, construcţia cu destinaţia capelă a fost compusă numai din camera care rezolvă colţul spre piaţă al casei şi camera poligonală alăturată.
Capela a fost distrusă într-un incediu şi a fost transformată în locuinţă în 1831, când s-au adăugat încăperile dinspre curte şi dependinţele, plus subsolul (vechea capelă nu avea subsol)
Pictura a fost descoperită abia în 1940, de un zugrav care lucra la amenajarea interiorului.

 

Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org