SCULPTORUL EUGEN PETRI, LA LUCRU LA HOTELUL DE GHEAȚĂ. PRIMELE IMPRESII ȘI MĂRTURISIRI

 

A început greul... sau... frumosul. Dacă până până acum s-a lucrat mai abitir la construcția propriu-zisă a Hotelului de Gheață de la Bâklea Lac, acum... începe lucru la partea... artistică. Și, așa cum v-am informat anterior, în acest an, o o aură cu har vine la acesată mirifică lucrare din mâinile celebrului sculptor sibian EUGEN PETRI- nume de referință în arta contemporană mondială.

 

Ei bine, joi seară am îndrăznit să-i furăm maestrului câteva minute într-un scurt repaus...

 

Dă, Doamne... GER!

„EI, ce post să spun mă bucur să mă implic în proiectul ăsta, numai că musai să fie o țâră mai ger, că nu prea-i bine să fie cald... așa la minus 5-6 grade, că ne cam dă treaba peste cap. E nevoie de gheață multă, masivă și tot urmăresc prognoza meteo, cu sufletul la gură. Ar fi necesar să avem temperaturi și până la minus 20- 25 de garde ca să meargă treaba. Dar, hai să fim optimiști! O dregem noi. Avem gheață și o să mai completăm cu zăpadă pe care o s-o topim iar apoi o congelăm și avem metode să-i dăm tarnsparență și strălucire și-o ieși lucru fain! Sigur, nu e deloc ușor, gheața e gheață, e tăioasă și e... pretențioasă. Dar... o-mblânzim... Și lucrăm din zori și până în seară. Musai să prindem temperaturi scăzute (din păcate, pentru mâine, poimâine și răspoimâine sunt anunțate valori de minus 6, minus 5, minus 4 grade la amiază la Bâlea și asta -i rău pentru acum, la așa altitudine, de peste 2000 m) și să avem vreme să teminăm...”, ne-a spus artistul.

L-am întrebat, firește, dacă a mai lucrat în gheață, știind că în general, domnia sa dă viață marmurei, lemnului, pietrei, bronzului...

Ei bine, da! Una din cele mai frumoase și provocatoare experiențe a avut-o în China, la o tabără de sculptură în ghață, unde a lucrat într-un mediu la... MINUS 23 de grade Celsius.

Cum însă trece vremea, l-am lăsat pe maestru la câteva ceasuri de.. hodină și așteptăm cu interes să vedem ce minunății vor crește din gheață în mâinile sale plin de har!

 MULT SUCCES, MAESTRE!

 

 *** „O dublă ancorare, în mitologie şi în cotidian, face din sculptorul Eugen Petri unul dintre cei mai inventivi artişti contemporani. Lucrările sale, de o pronunţată monumentalitate, indiferent de dimensiuni, realizate în materiale convenţionale, între care piatra pare să dobândească întâietate, trimit în egală măsură spre un comentariu cinic şi ironic asupra condiţiei umane actuale, dar sugerează, în acelaşi timp, că omul are şansa de a accede într-o dimensiune superioară.
        Spirale, scări, forme contorsionate în dialog cu forme precis articulate, orizontale în dialog cu verticale, un dinamism temperat prin masivitatea unor compoziţii pline, concură la crearea unui univers original, în plină expansiune.
         Eugen Petri ciopleşte elaborat, accentuează formele pe care doreşte să le pună în valoare, tratează cu minuţie suprafeţele şi realizează, astfel, lucrări ce se impun spaţiului şi privirii ca obiecte plastice pline de forţă şi purtătoare ale unui mesaj explicit.
 O dublă ancorare, în mitologie şi în cotidian, face din sculptorul Eugen Petri unul dintre cei mai inventivi artişti contemporani. Lucrările sale, de o pronunţată monumentalitate, indiferent de dimensiuni, realizate în materiale convenţionale, între care piatra pare să dobândească întâietate, trimit în egală măsură spre un comentariu cinic şi ironic asupra condiţiei umane actuale, dar sugerează, în acelaşi timp, că omul are şansa de a accede într-o dimensiune superioară.
        Spirale, scări, forme contorsionate în dialog cu forme precis articulate, orizontale în dialog cu verticale, un dinamism temperat prin masivitatea unor compoziţii pline, concură la crearea unui univers original, în plină expansiune.
         Eugen Petri ciopleşte elaborat, accentuează formele pe care doreşte să le pună în valoare, tratează cu minuţie suprafeţele şi realizează, astfel, lucrări ce se impun spaţiului şi privirii ca obiecte plastice pline de forţă şi purtătoare ale unui mesaj explicit”.
Luiza Barcan (2014) (sursa: sculpture.ro)

surse foto: sculpture.ro, Hotel Of Ice Romania

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org