DANTELA, ce istorie, ce poveste...

 

Delicată asemenea unei prinţese, elegantă, rafinată, DANTELA e, în sine, artă şi poveste la un loc. Din vremea cavalerilor or, poate, cu rădăcini mai depărtate în istorie, a-nsoţit regi şi mirese, baluri şi nemuritoare poveşti de dragoste... Şi mai ales a dat naştere unor meşteri neîntrecuţi şi unor adevărate opere de artă...

 

Arta fabricării dantelei a apărut cu mult timp în urma. Mulţi sunt de părere că locul de naştere a dantelei este, în general, recunoscut a fi Italia şi unele zone din Belgia. Dantela a fost inventată pentru a satisface moda în permanentă schimbare, dar pretenţioasă şi mai întotdeauna în parteneriat cu rafinamentul şi puterea creativă a omului. Interesul constant în realizarea unor obiecte de vestimentaţie mult mai atractive este responsabil de crearea acestor piese fine pe care astăzi le întâlnim sub denumirea de dantelă clasică.

Istoria unei arte

Fabricanţi de dantelă din VeniceGenoa şi Milan au fost faimoşi pentru arta lor în Italia, dar şi dincolo de graniţele peninsulei. Încă înainte de sfârşitul secolului al XV-lea, fabricanţii de dantelă din Veneţia au devenit celebri pentru modelele lor geometrice complicate, care, gradat, au fost îmbunătăţite prin modele care reprezentau diferite animale sau figuri umane.

Cei care meştereau dantela, în timp, au început să realizeze modele în diferite culori şi forme, şi chiar modele de dantelă realizate din fire de aur sau argint.

În Scoţia, arta fabricării dantelei a înflorit sub Maria Stuart, ea însăşi foarte pricepută în realizarea dantelei.

În Germania, prima carte pentru fabricanţii de dantelă a fost publicată de Iogann Shartsensberger, la Augsburg în anul 1534.

 În Suedia, primele articolele despre dantelă sunt legate de numele St. Brigita din Vodsten, care a învăţat călugăriţele această artă.

Istoria dantelei în Rusia începe în secolul XIII, când dantela era mult mai simplă şi era caracterizată ca dantela plată, cum consemnează ginga.jimdo.com.

În secolul XVI în Rusia, au început să fie cunoscute multe tipuri de modele, iar în secolul XVII, apar o mulţime de descrieri ale tipurilor de dantelă: "cub", "arbori", "creste", "curcubeu" şi multe altele.

În Franţa, Catherine de Médici a introdus dantela.

Istoria dantelei începe în Romania în jurul secolului XIV. În jurul secolului XVII, costumele oamenilor înstăriţi erau decorate cu dantelă. A fost utilizată pentru producerea de: cravate, gulere, mănuşi, partea de sus a pantofilor, a pelerinelor, decoraţii pentru trăsuri, paturi, tronuri, mobilă şi pentru împodobirea altarelor. Demn de luat în seamă, acum aproximativ 200 de ani un bărbat pe nume Heathcote a inventat o maşină pentru fabricarea dantelei şi, în câţiva ani, cu ajutorul maşinii, s-a realizat dantelă de bună calitate, mult mai rapid şi mult mai ieftină, chiar şi la nivel industrial.

Din aceasta cauză, poate meşterii de dantelă sunt tot mai rari...

 

 

foto: wikipedia.org, gulerecrosetateromania.blogspot.com

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org