CORNEL IRIMIE- 100 de ani de la naştere

 

Un secol în lumina unui mare om de cultură:Cornel Irimie s-a născut în anul 1919 la Sibiu, dar familia sa îşi avea rădăcinile în satul Movile, județul Sibiu, acolo unde, între anii 1927-1930, a urmat cursurile şcolii primare.

 

Între 1930 şi 1937, marele învăţat a urmat Liceul „Principele Nicolae” din Sighişoara, iar studiile universitare şi le-a desăvârşit la Bucureşti, între anii 1937-1941 (în cadrul Facultăţii de Litere şi Filozofie, specialitatea Sociologie Rurală şi Etnografie), formându-se într-un mediu academic dominat de personalităţi precum: Dimitrie Gusti, Traian Herseni, Henri Stahl, Anton Golopenţia, Mircea Vulcănescu. Devine bursier pentru realizarea doctoratului în sociologie la Jena, în Germania, între anii 1941-1943 (trimis de profesorul şi academicianul Dimitrie Gusti), cu sprijinul şi recomandarea lui Traian Herseni (recomandarea se păstrează în Arhiva științifică a Muzeului ASTRA). Teza obține calificativul „Magna cum laude”, în iunie 1948 la Universitatea din București. Lucrarea are ca titlu - Relaţiile sociale intersăteşti din Ţara Oltului -, coordonatorul ştiinţific fiind însuşi Dimitrie Gusti.

În anul 1953 se mută la Sibiu, la Muzeul Brukenthal, unde este angajat pe post de asistent ştiinţific, de cercetător (din anul 1955), şef de secţie (din anul 1956), director adjunct ştiinţific (din anul 1967), director coordonator al muzeului (din anul 1969), iniţiind cercetări ştiinţifice complexe etno-sociologice şi de artă populară, finalizate prin numeroase publicaţii şi materializate odată cu organizarea Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului, deschis publicului în anul 1963 și inaugurat oficial în octombrie 1967.

Demn de apreciat, Cornel Irimie a elaborat și a coordonat procesul integral de cercetare și de reconstrucție a instalațiilor și a monumentelor ce au pus bazele Muzeului Tehnicii Populare. A publicat peste 250 studii şi articole de specialitate, între care 10 lucrări în volume proprii, îndeosebi în legătură cu meşteşugurile şi industriile ţărăneşti la români, arta populară cu privire specială la portul popular, ceramică, icoanele pe sticlă etc.

A dezvoltat relații culturale cu prestigioase muzee și organizații culturale din Republica Federală Germania, Norvegia, Elveția, Austria, Suedia etc., consacrându-se drept un reputat reprezentant al sociologiei rurale și al etnografiei, la nivel european. Harul său a dat roade şi omul de cultură s-a impus, prin opera sa, ca personalitate remarcabilă a muzeologiei românești și europene. Despre el, Paul Petrescu, colaborator al lui Dimitrie Gusti și membru de onoare al Academiei Române spunea:

"Cornel Irimie face parte din generația strălucită ce a pus bazele Școlii Sociologice românești, întemeiată de Dimitrie Gusti și Henri Stahl, alături de Traian Herseni, Mircea Vulcănescu și Anton Golopenția".(Muzeul ASTRA).

Un OM şi secolul său. Un OM care a înrâurit cultura noastră şi ne-a lăsat un tezaur ce azi grăieşte lumii întregi.

 

 

Foto: Muzeul Astra

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org