Copiii și adolescenții, la îndemâna DROGURILOR! Mai nou, acestea se pot achiziționa chiar din curtea instituțiilor de învățământ!!!

La Arad, în cursul zilei de miercuri, 20 februarie, doi elevi ai unui liceu din ARAD au ajuns la spital după ce au consumat DROGURI. La fel de grav este că DROGURILE AU FOST CUMPĂRATE CHIAR DIN CURTEA LICEULUI, DE LA UN TÂNĂR DE 21 DE ANI. Individul a fost audiat aseară, dar azi a reapărut în curtea liceului cu pricina pentru a amenința elevii și... cadrele didactice!!!


Așa cum indică date publicate în a doua parte a anului trecut de Agenţia Naţionale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.

 

Potrivit rezultatelor(...) pe un eşantion reprezentativ de elevi cu vârsta de 16 ani, cel mai mare procent de adolescenţi care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante – 1,8%, din totalul respondenţilor. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenţîi care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile - 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

De asemenea, specialiştii mai anunţă că cele mai multe urgenţe medicale în rândul copiilor, cauzate de consumul de droguri, au fost atribuite consumului de noi substanţe psihoactive.

DE LUAT ÎN SEAMĂ: Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanţe psihoactive cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6% şi cocaină cu 3,3%, potrivit unor informații oficiale publicate pe 16 octombrie 2018.

Conform specialiştilor, tinerii consideră că unele droguri se pot găsi “uşor”. Aceştia iau canabisul sau noile substanţe psihoactive din locurile unde îşi petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi şi parcuri, dar şi de la şcoală sau internet.

Specialiştii susţin că drogurile se găsesc uşor în România, astfel fiind încurajat consumul substanţelor în rândul tinerilor (sursa: a1.ro).

"Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real şi efectele acestuia. Copiii nu înţeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informaţi", spune sociologul Ciprian Necula.

De aceeaşi părere este şi psihologul Keren Rosner, care susţine că accesul la droguri este uşor: “Ei (n.r. - elevii) chiar dacă ar fi tentaţi să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână și facilitează consumul. Dacă vrea să consume, el găseşte”.

Statistici și... realități care ar trebui să ne dea fiori. Nouă, jurnaliștilor, poliției, dar și părințlor și... cadrelor didactice. Apropos, oare câte instituții de învățământ dispun de consilier psiho-pedagog pe bune???

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org