CRIZĂ: "Nicio autoritate simandicoasă de la Bruxelles nu a dat soluții la problemele grave care pun presiune asupra UE" (Traian Băsescu despre ultima Conferință de Securitate de la Munchen)

 

 

Așa cum v-am informat în articole anterioare, miercuri, la Ploiești, Traian Băsescu a susținut o interesantă conferință în fața studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Litere și Științe de la Ploiești. În acest ciontext, fostul președinte a vorbit cu aplomb despre CRIZĂ și despre problemele care apasă Uniunea Europeană pe diferite paliere.

 

Unul dintre aspectele asupra căruia a insistat Băsescu a fost chestiunea legată de fricțiunile dintre Washington și Bruxelles, generate de ideile unora din bătrânul continent care vor o Armată a Uecrae nu ar mai avea nevoie, spun ei, de sprijinul și alianța cu SUA. (Da, bun: în 2017, de exemplu, bugetul UE pentru Apărare a fost de cca 220 de miliarde de euro, comparativ cu numai 66 de miliarde de dolari câta alocat Federația rusă pentru același domeniu, dar trebuie luate în considerare mult mai multe aspecte…).

Traian Băsesecu: «La Munchen, au fost destule țări care, prin vocea reprezentanților lor, au spus: "da, ducă-se", uitând că există, totuși, posibilitatea să plece Marea Britanie (n.r. britanicii întptdeauna au fost incomozi, au reclamat birocrația de la Bruxelels și multe altele), dar acolo este cea mai mare putere militară din Uniune… În fine, cert este că la Munchen NU S-A REUȘIT ARMIONIZAREA NICIUNUI PUNCT DE VEDERE. Ba mai mult, au fost mesaje clare privind distanțarea UE față de SUA. Din multe punctede vedere. Așadar, concluzia: conferința de la Munchen nu a adus nimic pentru creșterea securității UE și dezbaterile au adâncit anumite clivaje. Practic, UE, în ultimii ani- vorbim de aproape un deceniu, nu a reușit să rezolve niciuna dintre problemele care au creat presiuni. Vorbim de migrație (se constată doar insecuritatea frontierelor!), criza de identitate europeană (nu am reușit până acum, nici noi, nici alții, săconstruim sentimentul de identitate europeană; nu reușim nici măcar în politica externă să construim o identitate europeană), problemele sociale- lanivelul UE sunt cca 23 de milioane de șomeri, dintre care 24% sunt tineri până în 25 de ani (n.r. la nivelul Uniunii ar fi un deficit de 1 milionde specialiști în domeniul IT); înflorirea naționalismului populist și a unui soi de suveranism în raport cu Bruxelles».

 

Surse foto: Cotidianul, Partidul Mișcarea Populară

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org