Joia Mare din Săptămâna Patimilor la Vurpăr. Tradiții neîntinate...


Joia Mare este cunoscută aici, în Vurpăr ca ziua în care se roșesc ouăle. Legenda spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a pus coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: "De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea Mea, după cum am făcut și Eu astăzi".

Femeile din sat, mai cu seamă cele bătrâne și cu experiență, încă roșesc ouăle cu coji de ceapă, le aplică câte o frunză arătoasă, le leagă bine într-o bucată de ciorap și apoi le scufundă în apa cu coji și le lasă acolo până când experiența le spune că sunt făcute. Scoase de la fiert, ele se dezvelesc repede si se freacă cu o bucată de slănină să fie frumoase și sclipicioase. Tradiția nu ar mai exista dacă nu s-ar transmite mai departe.

Tușa Ana Galea are urmașă de seamă pe nepoata ei, Iulia, care învață arta roșirii ouălor și o va transmite urmașilor ei!

Și, uite-așa, Paștile sunt mai luminate și binecuvântate de mâini cu har și de tradiții neîntinate.

Foto: Comuna Vurpăr

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org