Cocoloș, caș și smântână / Toate bune ca la stână! În Muzeul ASTRA!

Muzeul ASTRA organizează duminică, 8 septembrie 2019, la zi de mare praznic, între orele 11.00 – 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona păstorit, despre atelierul gastronomic Cocoloș, caș și smântână / Toate bune ca la stână.

 

Mmmmm! Fain de tot! Mai mulți oieri din Mărginimea Sibiului (Rășinari) vor pregăti aici preparate din lapte de oaie – unt, legendara jintiță, caș și... cocoloș - după tainele tradiționale de la stână.

,,8 septembrie este Sântămăria Mică sau Precista Mică și marchează începutul toamnei, natura își schimbă înfățișarea iar oamenii vestimentația: A trecut Sântămăria / Să lepădăm pălăria.

Cum e datul, de la jumătatea lunii septembrie, ciobanii coboară cu oile de la munte îndreptându-se spre câmpie, unde vor ierna. Acum se apropie vremea răvășitului oilor, sfârșitul contractului dintre ciobani și proprietarii animalelor. Înainte ca fiecare sătean să-și ia oile și brânza cuvenită pentru perioada în care mioarele au fost date sus, la pășune, are loc o ultimă petrecere, acolo, pe munte, unde preparatele care se consumă sunt cele specifice la stână.”, povestește Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

În cadrul atelierului gastronomic, ciobanii vor folosi instrumentarul tradițional de la stână, cu elemente specifice cum sunt următoarele: crintă, bădău, formă de caș, ceaun, linguri de lemn, cârpătoare, cuțâte. În pauzele de la gătit, atmosfera va fi animată cu nemuritorul glas al fluierelor ciobanilor.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org