LUCRURI CARE IES LA LUMINĂ. LUCRURI CARE TREBUIE CUNOSCUTE ȘI... LUATE ÎN SEAMĂ. Poziția oficială a AGMR referitor la tragicul accident din Munții Retezat

În ultime două zile presa a vuit. Țara a vuit și zeci, poate sute de voci au ieșit să explice, să se implice să arate cu degetul sau... dimpotrivă, să dea cu bățul sau să încerce să îmbrace în cuvinte ceea ce s-a întâmplat în Retezat sâmbătă la amiază. S-a întâmplat o TRAGEDIE. Toată lumea a urămrit cu sufletul al gură la televizor sau pe net operațiunile de salvare, opiniile martorilor, ale salvamontiștilor, ale jandarimilor, ale sportivilor cu experiență și... s-a comentat. În fel și chip... La urma urmei, o avalnșă, provocată sau nu e un fenomen. Unul periculos, oricum! Care nu mai stă să te întrebe pe tine, turist sau sportiv sau ce-oi fi dacă are voie să se prăvălească sau nu. Vine. Dă buzna. Și uneori, adesea chiar, face ravagii. Pe de altă parte, da,poate că unii dintre noi, ne grăbim forțați de goana după medalii, de focul de a fi acolo, numele nostru și-al copiilor noștri, pe prima pagina, să nu cumva să rămânem anonimi. Mai bine... forțăm norocul, mai bine facem ORICE, ORICUM, să ieșim în față, chiar dacă asta presupune să-i vitregim pe copii de copilărie, la limita dintre normal, putință și... uneori, exagerare sau chiar moarte. Vrem să o luăm înaintea timpul, a vârstei, a puterilor proprii, să îngurgităm premii și ovații, chiar pe spinarea copiilor pe care îi foțăm să iasă din anonimat, făcându-i super-eroi... cu prețul ignorării oricăror legi firești, a pericolului, a legilor naturii. Drept e că pentru ceea ce s-a întâmplat în Retezat sunt multe încă de lămurit, sunt multe de spus.

Până una alta, însă punctul de vedere oficial al Asociației Ghizilor Montani din România ESTE DEMN DE LUAT ÎN SEAMĂ:

 

 „În calitate de asociație profesională care a creat și introdus în COR această ocupație, a elaborat standardul ocupaţional și are ca obiectiv principal promovarea și menţinerea unui nivel ridicat în domeniul profesional al ghizilor montani, Asociația Ghizilor Montani din România dorește să își exprime punctul de vedere referitor la evenimentele petrecute în Munții Retezat în zilele de 22-23 aprilie 2017.

În primul rând, dorim să menționam faptul ca AGMR nu a avut cursuri în Retezat în perioada menționată.

De asemenea, trebuie subliniat faptul că AGMR nu încurajează ascensiunile de iarnă în grupuri numeroase, mai ales în cazul participanților fără experiență.

Aspectele majore pe care un ghid montan trebuie să le ia în calcul în procesul de planificare a unei ture montane de iarnă sunt traseul de desfășurare al turei,  raportul ghid/client, dimensiunea grupului și evoluția vremii și a zăpezii, protocolul de salvare și prim ajutor, asigurându-se ca toți participanții sunt echipați și știu să folosească kiturile de salvare din avalanșă.

Mai trebuie să menționăm că în timpul modulelor de iarnă a oricărui curs organizat de AGMR, toți participanții poartă obligatoriu și sunt instruiți să folosească casca de protecție, kiturile de salvare din avalanșă, să utilizeze coarda în zonele expuse. 

Muntele este un mediu care poate deveni în orice moment un mediu ostil, un mediu unde pericolele nu pot fi controlate (ninsori și avalanșe , schimbări bruște de vreme, ceaţă, furtuni, animale salbatice, etc.).

Un minor, indiferent cat de talentat si dornic ar fi, nu are, din punct de vedere psiho-sociologic și legal aceeași putere de discernământ, abilitate de a-și asuma responsabilități și de a lua decizii precum un adult.

Apreciem că, în cazul minorilor, sporturile și activitățile de munte trebuie să aibe un caracter  exclusiv recreațional și educațional, menit să le deschidă dragostea și respectul pentru natură și un mod de viață activ.

Cosiderăm neavenite goana după recorduri de vârstă care nu au nici o relevanță din punct de vedere alpinistic și mai ales promovarea și sprijinirea acestor demersuri ca pe niște valori.

Trebuie facută diferența  între activități montane precum escalada sportivă (atât pe structuri amenajate cât și la faleze naturale), boulderingul și schiul pe pârtiile amenajate pe de o parte în care mediul de desfășurare al activității este unul controlat  și  alpinismul, expedițiile și schiul în afara pârtiilor amenajate pe de alta parte în care specificul primordial este cel decizional.

Din acest motiv recomandăm ca aceste activități care implică minori să fie efectuate în cadru formal (cursuri, tabere, ieșiri școlare, ieșiri de club, etc) cu prezența unui personal de specialitate calificat. În acest caz, vorbim exclusiv de ghidul montan. Nu excludem ieșirile de acest gen în cadru familial, dar recomandăm pentru traseele cu grad mare de risc, să fie încadrate și de specialiști (ghizi montani) sau să se solicite opinii avizate (echipaje salvamont, ghizi montani) înainte și în timpul desfășurării acestor activități.

Cursurile de formare ghid montan oferite în prezent de diferite entități pe piața formării profesionale din România au un conţinut şi un număr de ore variabil, asigurând pregătiri de niveluri calitative neomogene, ceea ce nu este de dorit pentru o ocupaţie în care asigurarea securităţii turiştilor este esenţială.

Este necesar ca avizarea ghizilor montani şi a formărilor profesionale să fie realizată de un organism profesional care să posede experienţă specifică în domeniu montan. Existenţa unei autorităţi de control care să impună un standard comun de pregatire şi evaluare a ghizilor din România cu cel stabilit pe plan internaţional conduce la: îmbunătățirea siguranţei consumatorilor, creşterea încrederii în calitatea serviciilor de turism montan, asigurarea mobilităţii profesionale.

Rolul Salvamontului și al Jandarmeriei montane trebuie întărit, însă nu în direcția contra-productivă de a spori sau de a da puteri sporite de îngrădire sau coerciție. Rolul Salvamontului este esențial în activitatea de salvare montană, iar pentru acest motiv numărul de unități Salvamont trebui nu redus (cum se întâmplă acum) ci dimpotrivă lărgit mai ales în lunile cu risc. Mai multe zone montane trebuie prevăzute cu puncte de salvare care să reducă timpii de intervenție, iar suportul aerian este esențial pentru aceste unități de salvare montană.

Rolul Jandameriei este de a combate activitatea infracțională și anti- socialășși de a se asigura, cu precădere, ca cei ce aleg să își petreacă timpul liber pe munte pot să o facă într-un mediu sigur din punct de vedere social.

Abordarea care vizeaza limitarea accesului pe munte pentru protecția personală este o cale greșită de abordare a problemei. Cheia prevenirii stă în educație și informare și nu în restrangerea dreptului la acces.

Material intocmit cu sprijinul ghizilor montani, membri ai AGMR: Cosmin Andron, Adrian Vălean, Felicia Enache, Ciprian Moruzan, Alexandru Paun”.

 

 

 

Sursa foto: Mediafax

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org