Reînhumarea a 345 de militari români căzuți la Stalingrad: ce... mare eveniment și ce minți înguste!!! EROII au fost îngropați în cutii... de biscuiți lipite cu scoci!!!Poziția M.Ap.N....

Ştiţi bancul cu Ştefan cel Mare și „biscuim, Măria Ta”? Are ecou în prezent. Un prezent schimonosit de grave absențe- bunul simț, respectul, patriotismul, logica, inițiativa...

 

Cum știți, în zilele din urmă, s-a făcut caz de reînhumarea a 345 de militari români-eroi căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka (Volgograd). Dar până deunăzi nimeni n-a spus (deși... se vedea din imagini!) că osemintele acestor EROI au fost așezate în... cutii de biscuiţi. Cutii de carton, prinse cu scoci, care eventaul să poată ține și bandele tricolor. Ca la coletărie.

Subiectul a fost atacat recent și de jurnaliștii de la ActiveNews, care au și solicitat M.Ap.N. un punct de vedere.

Ca urmare, Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, care se pare nu știa prea mult depre organizarea acestui eveniment, a dispus desfășurarea unui control pentru verificarea modului în care s-a organizat această reînhumare, care la urmei, reprezintă un moment istoric, nu... venirea poștașului cu un pachet la o oră nepotrivită...

ActiveNews a publicat un articol despre reînhumarea sutelor de soldații români căzuți în al doilea război mondial, în cutii de carton lipite cu scoci. Asta deși normele în vigoare prevăd că osemintele trebuie „introduse în sicrie de carton (?!?) (n.n. Și așa pare o aberație să reînhumezi oseminte în sicrie de carton!) sau de lemn”, iar „la fiecare patru-șase sicrie se va amplasa un semn de căpătâi, specific religiei celor înhumați” (cruce creștină, în cazul ortodocșilor).

 

***Iată, însă răspunsul conducerii M. Ap.N:
„Ministerul Apărării Naționale, alături de alte instituții ale statului român, a depus eforturi considerabile pentru realizarea, la Rossoșka, regiunea Volgograd, a primului cimitir de onoare de pe teritoriul Federației Ruse în care să fie reînhumate, în mod centralizat, osemintele militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad - Cotul Donului și zonele adiacente. 

Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la București la 8 noiembrie 2005 și ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.

Atât lucrările de construcție a Cimitirului militarilor români, cât și operațiunile de exhumare și reînhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de execuție/realizare lucrări, încheiate anual. Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfășurarea unui control la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar și activitatea instituției, per ansamblu”.

 

Chiar dacă, da, nu ne pricepem la chestiuni din acestea, e, să zicem, la mintea... cocoșului, că atât din perspectiva respectului și a altor sentimente nobile care trebuie să te anime atunci când pui în mișcare o acțiune de așa anvergură cu impact istoric, cât și... din minime precauții de ordin igienico-sanitar, din... ceea ce ar trebui să fie cei 7 ani de acasă și alte chestiuni care s-ți justifice verticalitatea ca om, nu poți reînhuma, îngropa EROI AI NEAMULUI în... cutii de biscuiți. Parol, nici cu animalul de companie nu faci așa ceva. Dacă ești OM...

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

Anunt Facebook

ziare ziare.org