LAUDATIO: NICOLAE FURDUI IANCU

1 Decembrie 1992. Timișoara. Zorii unei Românii trezită după o decenii gri... studenție la Timișoara. Am mers cu toții de la Facultate la spectacolul de 1 Decembrie. Obligatoriu, după marea slujbă de la Catedrala Mitropolitană care mai păstra atunci semne destul de proaspete și... cumplite ale gloanțelor din Decembrie 1989.

 

Am mers, dară, la Spectacolul ținut la Sala Olimpia. O sală în care atunci a încăput, cred, toată România. Ca acum (și de atâția ani!!!), la Sibiu. 4 ore nu am stat pe scaun. Am cântat, cu palmele usturând de aplauze... Atunci am simțit întâia dată ROMÂNIA: Mare, Frumoasă, Dalbă, Plină. Țin minte și acum că spectacolul s-a deschis, inevitabil cu vocea de aur a maestrului NICOLAE FURDUI IANCU. Nu mai știu cât a durat recitalul său, dar știu că a fost aplaudat vreo 20 de minut în șir. Cred că limba română nu are vreun cuvânt care să exprime așa ceva. Poate... ÎNDUMNEZEIRE. Simțeai vocea lui puternică, autentică, vibrantă cum îți ia inima în pame și ți-o înalță și ți-o mângâie... sălta sala cu totul, clădirea, orașul... După aplauzele acelea necontenite, s-a făcut o foarte mică pauză... m-am dus într-un suflet să îi ofer un trandafir roșu... îmi părea atât de mică floarea față de măreția lui... mi-a mulțumimit, m-a îmbrățișat și am schimbat câteva vorbe. Avea și i-a rămas și acum vocea aceea superbă, lină, molcomă, incredibil de molcomă și blândă...

Mi-a strâns mâna. Dar nu asta... ci vocea, artistul, sublimul... contau.

De atunci, nu a mai existat, pentru mine, 1 Decembrie fără Nicolae Furdui Iancu. Cu acel NOI SUNTEM ROMÂNI ca un DRAPEL în formă de voce, de român, de artist în care trăiește România.

L-am ascultat și azi. Îndătinat. L-am văzut acolo, în mijlocul Junilor, al sibienilor care de fiece 1 Decembrie întruchipează minunat ROMÂNIA toată, și am cântat, în gând, cu el. Cu toți de fapt... și în vocea lui, nu știu cum, am tresărit auzind vocea de aur a Lucreției Ciobanu, vocea Mariei Tănase, a Ilenei Sărăroiu, a Mariei Lătărețu, a lui Ion Luican... acordeonul lui Fărâmiță Lambru și... inimile noastre, ale tuturor.

Este minunat, este uriaș, este, de fapt, de necuprins în cuvinte să ne bucurăm de harul unui astfel de ARTIST, unor astfel de ARTIȘTI...

Așa, luând aminte la ce daruri ne face unul ca acest moț, să ne aducem aminte să FIM ROMÂNI, să învățăm și noi, așa, pentru sufletul nostru, marile cântece ale neamului, și... să respectăm și să cinstim cum se cade pe cei ce ni le dăruiesc.

LA MULȚI ANI (n.n. Lingvistic vorbind, MULȚUMESC e înfrățit cu urarea...), NICOLAE FURDUI IANCU!

LA MULȚI ANI, buni artiști ce an de an bucurați țara de la noi, de la Sibiu.

REVERENȚĂ!!!

foto: Silvia Macrea

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org