LAURA VÎLSAN, director DGASPC Sibiu: “Instituționalizarea pe termen lung în centre clasice, de mari dimensiuni distruge, nu creează”

SIBIU, 19-20 aprilie 2018: Seminar regional privind dezinstituționalizareacopiilor și tinerilor din centrele sistemului de asistență și protecție socială.

 

Dincolo de discuții, rapoarte, concluzii, cifre, comentariile directorului DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan spun... totul:
„ANPDCA a organizat în aceste două zile un seminar privind Elaborarea Planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții, la care au participat: Secretarul județului Sibiu, colegii mei, directorii DGASCP din regiunea Centru, reprezentanți SPAS și ONG.
În cuvântul de deschidere am subliniat că noi, profesioniștii din asistența socială, știm cu toții că, deși vorbim de dezinstituționalizare de prea mulți ani, acest proces anevoios este necesar să fie finalizat în cea mai mare măsură până în 2023!
Și da, mai știm că uneori- în cazul unui copil abuzat, neglijat sau exploatat- plasamentul într-un centru este singura, unica soluție aflată la îndemâna noastră, dar, la fel de bine (ar trebui să)cunoaștem că instituționalizarea pe termen lung în centre clasice, de mari dimensiuni distruge, nu creează!
În tot ceea ce facem trebuie să ținem cont de un singur aspect, nu cât costă asistența socială ("câți bani ne mănâncă"), ci ceea ce faci cu acești bani pentru ca unui copil să-i fie mai bine.
Asta e tot ce contează: BINELE copilului!”

Este, poate... a doua oară în aproape 25 de jurnalism când simt nevoia să APLAUD un director de Direcție de Asistență și Protecție Socială. Absolut întemeiat. Este extraordinar să descoperi că, în sistemul ăsta atât de complicat, de complex, de blamat și care, cel puțin teoretic are un rol major (dar uitat!) în societate, sunt oameni tineri cu voință, cu funcții și responsabilități enorme (ai pe umerii tăi sute de vieți a căror soartă depinde de deciziile tale, de semnătura ta!!!) care au prorietatea opiniior, a faptelor, care știu și înțeleg ce se întâmplă sau ce se poate întâmpla pentru că, pur și simplu sunt dedicați și... gândesc în profunzime.

 

*Comentariul făcut de dna Laura Vîlsan a fost postat azi pe contul său de socializare.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org