Ne... dezbrăcăm de tradiții??? DE DRAGUL CUI??? „TRUPA DE CĂLUȘERI” DIN RĂȘINARI: Ce nume e ăsta???

În curând, la Rășinari, va fi marcată Ziua Națională a Tineretului. Inițiativă... lăudabilă, firește, mai ales că pentru tinerii din comună se anunță a fi un eveniment pe gustul tuuror, invitat special fiind Alex Velea! Organizatorii au pregătit un program variat și... au avut grijă să invite *(dar să treacă în ultimul rând pe afiș), și pe minunații CĂLUȘERI ai locului.

Din păcate, însă de această dată nu mai e trecut Ansamblul Călușerii din Rășinari, ci rece, ciudat, sinistru aș zice, în comparație cu ceea ce s-a împământenit a fi aici, în leagănul Mărginimii, TRUPA DE CĂLUȘERI. Parc-ai zice trupa dance CĂLUȘERII. Trupă e un cuvânt care mai degrabă te duce cu gândul la grupurile moderne de dans, mai mult sau mai ppuțin cu talent, cu poveste, cu acel ceva unic care înseamnă HAR, așa cum , de altfel sunt acei minunați CĂLUȘERI ce poartă în suflet și-n joc satul și neamul. Sincer, cred că ideea asta de a alinia forțat numele unui ansamblu legendar la nou, induce senzația lipsei de consistență, la ideea unui grupuleț, acolo... Oricum regionalismul CĂLUȘERI alăturat substantivului TRUPĂ sună metalic, ciudat, fără mesaj, aș spune.

Mărturisesc, scriu toate acestea pentru căpur și simplu, când am citit afișul, am avut senzația (care încă n-a pierit) că ma lovit ceva în ochi și că oarece mi-a zgâriat inima și simțurile. Și chiar NU MĂ AȘTEPTAM ca, de dragul... TINERETULUI sau... nu știu a cui sau a ce, cineva, tocmai aici, la RĂȘINARI, în legendarul sat, să se facă așa ceva, să se schimbe un nume consacrat. Repet, chiar nu înțeleg. Și nu pentru că aș fi eu una demodată,.. arhaică. De ce oare preferăm să schimonosim așa, din condei, tradiții, chestiuni de conținut care țin de sufletul satului??? Doar ca să părem că ne modernizăm (forțat!), din mers...?!?!?

PĂCAT!!!

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org