Gust amar, gust de tristețe și de indignare

Ca în fiece an, de 9 mai (n.n. Azi) s-a sărbătorit la Sibiu această zi cu TRIPLĂ semnificație pentru istoria, trecutul, prezentul și... viitorul nostru.

Ceremonia tradițională a avut ca de fiece dată, punctul culminat la Momenumentul Ostașului din toate timpurile, din fața Cercului Militar Sibiu. Acolo unde, în clipe solemne, s-au rostit alocuțiuni, s-au depus coroane și jerbe și mai cu seamă, toți cei prezenți au adus un gând pios înaintașilor. Sigur, asta se face nu... doar conform unui protocol bine stabilit, ci mai ales din bun-simț, din RESPECT, din INIMĂ, din ceea ce și cum te învață familia și viața să-ți respecți înaintașii, să respecți SOLEMNTITATEA unui astfel moment. Care... nu e nici distracție în parc, nici momentul când te scoate profesorul la tablă, nici... acela în care trăiești la maxim ultima zi de școală, ori ieși cu prietenii în club. O zi istorică, o zi a eroilor, o zi în care poți face tu, elev, tu, copil, efortul de a înțelege faptele înaintașilor dar și ale marilor oameni de stat, ale celor care au scris la propriu istoria, nu se... CELEBREAZĂ în blugi, în chip flugar ori în staie de parcă te-ai duce la sală, la antrenament ori la o bere cu băieții.

Cu tot dragul pentru generația tânără, cu toată simpatia pentru libertatea de exprimare, pentru libertatea de a gândi fiecare după chipul și asemănarea dorințelor sale (atâta vreme cât nu încalcă principii), Cu tot respectul pentru personalitatea fiecăruia, o spun cu gura până la urechi, răspicat: La o ceremonie (A SE ÎNȚELEGE SOLEMNĂ), dedicată întâi de toate eroilor, dedicată bunilor noștri, nu se vine ca în club!

Altfel spus, mă încearcă un gust amar, o dezamăgire profundă față de levii care azi au venit la ceremonia de la Cercul Militar parcă... nerăbdători să ajung la o terasă, undeva... Sigur, e democrație (nu știu cât de profundă și bine înțeleasă e la noi...), e... șibertate, trăim în mileniul III, dar parcă... mai avem nevoie de RESPECT, DE IUBIRE, DE EDUCAȚIE, DE VALOARE, DE ÎNCREDERE... MIA AVEM NEVOIE DE ISTORIE ȘI DE LECȚIILE LĂSATE NOUĂ MOȘTENIRE DE BUNI...!!!

 

sursa foto: Institutia Prefectului - Judetul Sibiu

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org