A ȘTI TE FACE MAI PUTERNIC!

A ști te face mai puternic: este, poate mult mai mut decât... o zicere cu glas de... președinte.

Asta a spus azi președintele Klaus Iohannis la ceremonia de inaugurare a Bookfest. Și nu a fost o zicere cu nu știu ce subînțeles,ci, pur și simplu, un îndemn (sigur nu greșesc numind asta așa) la cunoaștere, la întoarcerea minții și inimii către carte, către dorința a învața, de a accede la informație în... sens cultural. Da, este, poate, un punct pe i, de la A ȘTI. Pentru că, indiferent de vremuri și politică, e musai să fim conștienți că fără carte, fără propria conștiință în ceea ce pprivește acumularea de cunoștințe, formarea noastră ca oameni are de suferit. Da, e o zicere cu aplomb, într-o vreme când an de an mii de elevi nu reușesc să ia note de trecere la bacalaureat, sau la examenele de evaluare națională sau pur și simplu trec ca gâsca prin apă prin școală, convinși că vor reuși în baza funcțiile pe care le are mama sau tata, sau a cine știe cărui plic plasat unde și când trebuie, într-o vreme în care, din păcate mulți politicieni sau oameni din spațiul public schimonosesc- din neștiință sau ignoranță- nu doar limba română, dar și moștenirea culturală care ne sunt înveșnicit tezaur.

Sincer, consider că ar trebui să luăm în seamă ceea ce a spus președintele azi. Sigur, mulți dintre noi știm deja asta, dar mulți, doarte mulți, din păcate, cred că în mileniul III aprofundarea culturii, respectul față de aceasta și dorința în sine de cunoaștere sunt un soi de... balast...

*În același cadru, președintele Iohannis a arătat că, în prezent, în România se alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi, motiv pentru care e nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte."România a cunoscut o lungă perioadă în care nu aveam acces liber la cărţi, iar dezbaterea de idei era condamnată la clandestinitate. Astăzi, când ne uităm în jur şi vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării şi difuzării cuvântului scris, pentru că ştim cât de preţioasă este libertatea de expresie. (...)Suntem, aşadar, datori să apărăm dreptul la exprimare şi, în egală măsură, să înţelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertăţii cuvântului. Rolul târgurilor de carte este esenţial în promovarea cititului şi a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcţional, tot mai larg răspândit la noi", a declafrat preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele a preczat că face parte din rândul celor care cred în "legătura dintre carte, educaţie şi consolidarea democraţiei".

 

 

 

Sursa foto: stirileprotv.ro

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org