Atunci când la „BAC” îți dă ca subiecte Blaga sau Ion Barbu și tu scrii despre „O SCRISOARE PIERDUTĂ”... Adicătelea, nu-i nici cal, nici măgar: e catâr!

Absolvenții de la profilul real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Puteau să aleagă poezia Floare Albastră sau Luceafărul de Mihai Eminescu. Sau, d ece nu, Flori de mucigai de Tudor Arghezi sau Testament.

La profilul umanist, elevii au avut de ales între Lucian Blaga sau Eugen Barbu.

 

Din nefericire, din nou, la examenul de Bacalaureat, foile de examen s-au umplut cu fraze și enunțuri care, așa cum ș examinatorii recunosc, NU au nimic în comun cu literatura, cu gândirea logică, cu abordarea unui subiect sau măcar... cu bunul simț.

"Luceafărul îi spune supărat fetei că nu mai vine la ea, pe pământ, că are lut pe faţă (n.r. chip de lut) şi nu o mai vrea. Apoi pleacă trist şi rece spre cer...", a scris unul dintre elevi.

"Cătălin, un paj ce se ţine de rochia fetei, îi zice că dă el în bobi (n.r. poetul spune că îi explică bob cu bob), să afle pentru ea ce e cu amorul", a fost perla unui alt elev.

Nici Tudor Arghezi nu a scăpat de elevii care nu au învăţat, dar au o imaginaţie bogată.

"Poezia se numeşte aşa, că Arghezi şi-a lăsat în testament poeziile fiilor lui din toată lumea, că altceva n-a avut de lăsat", a explicat un elev referindu-se la poezia Testament.

"Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun şi are milă de ele", a fost explicaţia unui elev cu privire la poezia 'Eu nu strivesc corola de minuni a lumii' de Lucian Blaga. (sursa: observator.tv)

... Or, când scrii că în poemul Luceafărul, una dintre capodoperele literaturii univresale, la urma urmelor, e vorba despre... o ceartă la distanță, sau când crezi că aici e vorba despre o lecție de ocultism și vrăjitorie... E GRAV. E FOARTE GRAV! O elevă din București, una dintre acelea pentru care, probabil, contează mai mult cu ce mașină vine la școală, răspundea reporterilor luni, la ieșirea din examen, că... n-a scris nici despre Blaga, nici depsre Ion Barbu, cum erau cerințele, ci... despre O scrisoare pierdută, care, săraca. nici măcar NU e poezie!!! face parte din genul dramatic și e opera lui Caragiale...!!!

Vorba unui profesor, nici nu trebuie să ai calitatea de cadru didactic ca, în fața unor astfel de situații, să te ia groaza! Pur și simplu! Și da, nu e neapărat vina sistemului, a... manualelor și a profesorilor. E vina elevilor și, la drept vorbind, a societății în ansamblu. Și da, E GRAV. E TRIST. E MAI MULT DECÂT ÎNGRIJORĂTOR!

 

Foto: Aarc.ro

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org