MESAJUL MEȘTERULUI ȘTEFAN CSUKAT: „Noi putem scoate aur din meșteșug și tradiții! BĂGAȚI BANI ÎN CULTURĂ! Învățați copiii să-și facă din meșteșug un drum în viață!”

„Cred că trebuie acordată maximă atenție acestei Olimpiade de Meșteșuguri Artistice Tradiționale și, în paralel, cred că merită create și încurajate evenimentele de acest gen, din acest palier, extrem de necesar nu daor pentru copii și tineri, dar și pentru păstrarea SUFLETULUI ROMÂNESC.

 

Eu, împreună cu marele meșter ceramist care e o adevărată legendă... Florin Colibaba, de multă vreme am inițiat și am trimis la toate forurile și la Ministerul Culturii un proiect privind legislația CREATORULUI POPULAR. Am rămas cu... trimisul. De asemnea, am insistat pe ideea creării unor școli postilceale, specializate pe domeniile acestea seculare, milenare, ale meșteșugurilor. A rămas ideea, la mine... Noi, meșetrii am fi dispuși, am fi bucuroși și onorați să avem cui să lăsăm moștenire tradiția acestor meserii... Să învețe copiii să cioplească, să facă opinci, să coasă cojoace tradiționale, să facă blidare și ulcele, să facă pălării su coșuri de paie... toate astea sunt tezaur. Ar îmbogăți și ar da PLUS-VALOARE TURISMULUI dar ne-ar și întoarce pe noi toți cu fața și cu inima către valorile noastre, către sat, către obiectele făcute cu har. Ar fi un câștig enorm pentru noi toți, pentru neam, pentru economie, pentru turism, pentru împlinirea acestui neam și valorile lui. O astfel de OLIMPIADĂ care promovează meșteșugurile ar avea și finalitate. Mulți dintre acești copii extraordinar de talentați ar putea continua, ar putea trăi din meșteșug și ar duce cu mândrie numele țării pe toate meridianele. Ați văzut când vin la noi străinii? Nu se înghesuie la mall sau să umple restaurantele de lux. Caută cu băgare de seamă satele tradiționale, zonele unde găsesc meșteri și nu știu cum să-și arate mai bine uimirea și admirația și cumpără cruci ciplite, opinci, ii, oale de pământ...

Domnilor, noi prin meșeteșuguri, prin blidare, opinci, ii, cruci pictate și altele suntem UNICI PE PLANETĂ. De ce să nu facem din asta, prin muncă și inspirație, un destin?! Domnilor, băgați bani în cultură! Acsultați! Neamul nostru s-a născut prin credință, tradiții, cultură! Încurațați acești copii talentați! Și nu doar la Sibiu, în Maramureș sau în Bucovina. Noi putem scoate aur din meșteșug și tradiții!
Priviți cum lucrează acești copii. Observați-le atenția, tâlcul, dăruirea. Observați cu cât profunzime și pricepe îi învață meșterii ori poate bunii lor. Ei sunt sămânța, ei sunt ambasadorii, ei sunt cei mai buni... politicieni. Prin ei mergem mai departe.

Este minunat că aceată olimpiadă, un fenomen atât de plin merge mai departe. Dar este nevoie de mult mai mult, de acțiuni de amploare chair în fiecare județ, e nevoie de promovarea învățământului pe acest palier. Este pentru sufletului neamului nostru.

Domnilor, BĂGAȚI BANI ÎN CULTURĂ, PROMOVAȚI ȘI ÎNCURAJAȚI ACEȘTI COPII-MEȘTERI!”

Este acesta mesajul pe care îl transmite, prin intermediul Sibiunews, cel mai dac dintre maghiari, un extraordinar meșter neostenit, Ștefan Csukat (n.r. Despre care am scris aici http://www.sibiunews.net/articole/21-special/17186-cel-mai-dac-dintre-maghiari-mesterul-stefan-csukat-ne-face-onoarea-sa-fie-la-loc-de-cinste-printre-cititorii-si-prietenii-sibiunews.html ). Un mesaj care grăiește despre dorința și nevoia de a crea... moștentori într-ale meșetșugurilor, pentru binele neamului, al culturii și al SUFLETULUI ROMÂNESC.

Un mesaj care musai să fie auzit și înțeles până la Ministerul Educației, cel al Culturii și-o palmă mai sus...

 

 

surse foto: Ștefan Csukat; Muzeul ASTRA

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org