Primarii, informați la început de an cu privire la noi oportunități de finanțare. Edilii au discutat la Consiliul Județean despre problemele stringente, între care și constituirea unui „Serviciu județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân”

Consiliul Județean Sibiu a convocat miercuri, 10 ianuarie, o primă întâlnire din acest an cu primarii din județ. Principalul scop al întâlnirii a fost de a le prezenta edililor noile oportunități de finanțare pe mai multe axe prioritare din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Totodată, edilii au fost informați despre disponibilitatea aparatului CJ să sprijine accesarea acestor fonduri în județ.

 


Direcția Strategii Proiecte din cadrul Consiliului Județean a prezentat apelurile active sau ghidurile aflate în consultare publică, de interes pentru administrațiile publice locale, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Demn de știut, apelurile de proiecte prezentate vizează iluminatul public, inclusiv cu utilizarea surselor regenerabile de energie (Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1 Operațiunea C), creșterea participării copiilor în educația timpurie, îmbunătățirea infrastructurii educaționale și participarea în învățământul profesional și tehnic (Axa prioritară 10, Obiectiv specific 10.1 și 10.2). Totodată, așa cum aflăm de la reprezentanții administrației județene, au fost prezentate și ghiduri aflate în consultare, cum este cel pentru Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Obiectivul specific 8.2, prin care se vor putea finanța proiecte de reabilitare, dotare, extindere de ambulatorii sau înființarea de noi ambulatorii prin transformarea spitalelor mici, ineficiente. O nouă linie de finanțare în cadrul Axei prioritare 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii” care vizează Obiectivul specific 13.1 – „îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România” oferă posibilitatea de a finanța construirea de centre și cantine sociale, locuințe sociale sau clădiri cu funcții cultural-recreative, drumuri publice și zone pietonale, terenuri de sport, parcuri, zone cu spații verzi și altele. Investițiile pot fi realizate și pe teritoriul satelor aparținătoare.

În acest cadru, președinta CJ Daniela Cîmpean a lansat invitația primarilor de a accesa proiecte în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, precum și prin asociere între mai multe primării, încurajând primarii să apeleze la expertiza în scrierea de proiecte existentă în aparatul de specialitate al Consiliului Județean Sibiu.


Întâlnirea a abordat, însă, și alte teme de interes prioritar. Primarilor li s-a solicitat să prevadă în contractele de lucrări pentru introducerea apei potabile pe raza localităților lor readucerea drumurilor județene într-o stare viabilă, pentru a evita cheltuieli nejustificate din bugetul județului cu repararea eventualelor deteriorări survenite la drumurile județene prin intervenția executanților contractați de primari. Un alt subiect pe ordinea de zi a fost legat de problema... cronicizată generată de situația câinilor fără stăpâni. Primarilor li s-au prezentat pașii realizați de Consiliul Județean Sibiu în vederea constituirii Asociației de Dezvoltare Intercomunitare „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” (numele rezervat pentru noua entitate) și au fost consultați în vederea întocmirii actului constitutiv și statutului. Consiliul Județean, respectiv consiliile locale ale UAT-urilor interesate vor adopta hotărâri pentru aprobarea asocierii, a documentelor de constituire și a contribuției la patrimoniul inițial al asociației.

Primarii au fost de asemenea informați cu privire la posibilitatea de a-și promova acțiunile culturale și gastronomice la Târgul de Turism al României ce va avea loc la București în luna februarie, fiind invitați să contribuie la prezentarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org