LA NOI, ÎN MEDIUL RURAL: 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea; 1 din 3 copii nu este bucuros să meargă la şcoală; 1 din 5 copii este obosit la şcoală pentru că munceşte din greu în gospodărie

Cifre. Statistici. O realitate crudă. Copii fără copilărie, copii care, din pricina neajunsurilor, a grijilor, a stării de tristețe nu mai pot să învețe, nu mai au puterea nici măcar să viseze sau să-și dorească ceva. Nu e vorba de unul sau de 10 copii. Nu e vorba de copii dintr-un sat. E vorba de sute, de mii de copii. La care ar trebui să ne gândim cu toții.

 

Cel de al patrulea Raport de Bunăstare a Copilului făcut public recent arată că, în continuare, în România, familiile din mediul rural nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale copilului, performanţele şcolare şi costurile ridicate sunt principalele motive pentru care un copil abandonează şcoala iar munca în gospodărie continuă să fie o obişnuinţă pentru mulţi dintre copii.

Astfel, în 2018, rezultatele Raportului Bunăstare a Copilului din mediul rural indică următoarele aspecte: 

    • 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea; 6% au doar uneori suficientă mâncare să mănânce, iar 3% nu au niciodată destulă mâncare; 
        • 2 din 3 familii au fost nevoite să cumpere în ultimul an alimente ieftine (71%) sau în cantităţi mai mici (61%); 
        • 1 din 3 copii nu este bucuros să meargă la şcoală; 
        • 1 din 5 copii este obosit la şcoală pentru că munceşte în gospodărie; 
        • 1 din 8 copii mănâncă cel puţin o pâine pe zi; 1 din 10 copii primeşte mâncare gătită o dată pe zi; 
        • 1 din 2 copii nu se spală pe dinţi în fiecare dimineaţă şi seară,  3% nu se spală niciodată; 
        • 1 din 3 copii sub cinci ani nu a efectuat vaccinurile conform schemei de vaccinare; 
        • 1 din 5 familii nu poate ajunge la consultaţii la medicul familie pentru copilul lor. 
        • 1 din 2 copii din România nu este pe deplin fericit; doar jumătate dintre copii au înregistrat scor maxim la indicele fericirii. 

„Studiul confirmă încă o dată faptul că sărăcia este cauza principalelor vulnerabilităţi din rândul copiilor şi afectează viaţa unui copil de la calitatea şi cantitatea hranei, la felul în care se poate simţi discriminat la şcoală sau chiar în familie şi până la starea generală de bine”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundaţiei World Vision România, citat de stiri.ong. “Pe de altă parte, ne bucurăm să vedem şi scăderea numărului de copii care abandonează şcoala de la 2% la 1.5% la fel cum am putut constata că 40% dintre familiile respondente au participat la activităţile susţinute de Fundaţia World Vision România pentru conştientizarea drepturilor copilului” (worldvision.ro). Demn de precizat, crecetările relevă că o treime dintre gospodăriile din mediul rural sunt beneficiare de o formă de sprijin social (venit minim garantat și/sau alocație complementară), acestea aflându-se sub pragul de sărăcie. Doar 1 din 5 tineri consideră că are o viață bună, aceasta însemnând atât de latura materială (îmbrăcăminte, încălțăminte, automobil, electronice, telefoane mobile și tablete, locuință), cât și  cât și latura non materială (familie, sănătate, respect, înțelegere). 

PRECIZARE: Raportul Bunăstarea copilului din mediul rural – 2018 continuă demersul Fundației World Vision România început în anul 2012 de a monitoriza și evalua periodic situația copilului din ruralul românesc, fiind singura cercetare de acest tip.

 

 

Surse foto: Renasterea Banateana ; Perfecte

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org