Povestea tramvaiului Rășinari. A fost odată și... VA FI DE-ACUM ÎNAINTE AICI, CU NOI ȘI CU VOI...

Încă de la începutul secolului XX, nevoile economice au determinat apariția ideii construirii unei linii ferate Rășinari- Sibiu, idee aprobată in ședința Reprezentanței comunale din ziua de 1 decembrie 1910.

Reprezentanța comunală a aprobat ”înființarea unui drum de fier de la Sibiu la Rășinari”. Izbucnirea primului război mondial in vara anului 1914 a amânat împlinirea lui.
În 11 noiembrie 1921 a fost reluată discuția proiectului și aprobată realizarea lui, constituindu-se o comisie alcătuită din preot Emilian Cioran (tatăl filosofului Emil Cioran), Iacob Ciucian, Stan Severin și Ioan Duca. La 10 decembrie 1921 s-a ținut o consfătuire lărgită în prezența lui Octavian Goga, hotărându-se întocmirea unui Memoriu către Ministerul Comunicațiilor, Memoriu care a fost redactat și trimis la București chiar prin Octavian Goga.
A urmat o lungă corespondentă (1922, 1924, 1926, 1927, 1935, 1936, 1937) între Ministerul Comunicațiilor și reprezentanții comunei referitoare la costurile realizării proiectului. Izbucnirea celui de-al doilea război mondial amână din nou realizarea tramvaiului.
In anul 1945 s-au reluat demersurile realizării tramvaiului, iar in anul 1946 s-au început lucrările. Pentru realizarea proiectului comuna a cerut un împrumut la Creditul Județean și Comunal și a primit sprijin din partea Ministerului Comunicațiilor. Locuitorii satului, meșteri dulgheri și fierari ș-au adus contribuția la realizarea liniei. Linia de tramvai a fost inaugurat la 14 martie 1948.
Din anul 2011 s-a renunțat la transportul de persoane din cauza cereii scăzute. Cu sprijinul Primăriei Rășinari, tramvaiul este astăzi folosit în scop turistic și cultural.
(Sursa:C.Popa – Rășinari-Istoria unui sat din Mărginimea Sibiului, 2007.)

Azi, inițiativa demnă de laudă a primarului din Rășinari- Bucur Bogdan prinde viață. Adică repune pe șine... o legendă. Chiar și așa, dacă deocamdată, tramvaiul va circula doar în zilele de duminică... Cu siguranță, la un moment dat, el, tramvaiul ce leagă povestea Rășinarilor- Leagănului lui Goga de minunata Dumbravă a Sibiului va umple zilele și vacanțele și va fi mereu acolo, prezent, ducându-ne către Mărginime, poezie, tradiție, codrii și oameni frumoși...

 

sursa foto: Rășinari.travel, Nicu Bădârcă

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org