Taragotul de aur al lui DUMITRU FĂRCAȘ cântă, de-acum, îngerilor...

Se pune că legendele nu mor niciodată... Așa va fi și cu el, EL, care a făcut din taragot o punte între noi, cei dein pliaul Mioriței, și îngeri... Chiar dacă azi suntem mai săraci FĂRĂ EL, aici, pe pământ, cântecul și glasul taragotului să nu se vor stinge... și vor duce acolo, sus, îngerilor, glasul divin al talentului său...

 

În această dimineață, s-a stins MAESTRUL DUMITRU FĂRCAȘ.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a împlinit, în mai, vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler.

Artistul face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță IovițăIon Murgu BănățeanuIosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Activitate

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare.În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca,împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

Asusținut, pe parcursul carierei, sute, de concerte, a participat la zeci de emisiuni televizate și înregistrări și a călăuzit pașii multor tineri pe calea de aur a folclorul autentic, printre discipolii săi numărâdu-s eși artistul sibian Adrian Neamțu.

Premii și distincții

  • 1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki
  • 1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris
  • 1991 – Laureat al Premiului Ethnos
  • 1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington
  • 1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles
  • 2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta

Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-NapocaBucureștiReșița și Baia Mare. Este președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Fărcaș la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.  El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Un artist. Un om-tezaur care a ținut pe umerii săi,și-n taragotul său taina cântecului și tradițiilor străbune.

DUMNEZEU SĂ-I ASCULTE CÂNTECUL ȘI SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

 

 

sursa foto: Cotidianul

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org