Zid istoric în PERICOL??? Ce se întâmplă pe strada Manejului?

 

Arcadele de pe strada Manejului: O intervenţie brutală, fără respectarea principiilor de restaurare, conservare şi reabilitare a monumentelor istorice categoria A.

 

Coronamentul vechiului zid de apărare de pe str. Manejului a fost iniţial decopertat, fără autorizaţie, din decembrie 2017, distrugerea lui fiind completată de intervenţiile făcute fără respectarea avizului emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, în septembrie 2018, de o firmă contractată şi coordonată de Primăria Municipiului Sibiu.

La primele patru arcade interioare ale zidului, dinspre str. Pompeiu Onofreiu către str. Bărbierilor, a fost distrus umărul de sprijin cu picamărul pe o lăţime aproximativă de 60 cm (15 cm în profunzime şi aproape 50 de cm în exterior), pierzându-se definitiv conservarea alternanţei nou-vechi în restaurare. Mai mult, arcele din cărămidă, care trebuiau doar completate, au fost reconstruite prin cofrare la o dimensiune inexactă, cu suport direct pe caldarâm, fără legătură cu fundaţia originară aflată sub pavaj. Dimensiunea cărămizilor folosite (cărămidă industrială Porotherm) diferă de cea originală, evacuată ca rebut în două containere. Constatările la faţa locului sunt mult mai complexe şi amănunţite şi vor face obiectul unui raport de caz punctual, cu propuneri de sancţiuni.

Firma nu a putut prezenta niciun contract de supraveghere a unui paramentist şi a ignorat dispoziţiile de întrerupere a lucrărilor, până la intrarea în legalitate şi remedierea distrugerilor.

Acesta este un comuncat emis de Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu. Care, citit cu atenție nu poate decât să ne dea de gândit... Mai ales în contextul în care, ne putem aminti, nu cu mare greutate, de intervențiile la un alt zid din vecinătatea Parcului Tineretului... (acum un an): http://www.sibiunews.net/articole/21-special/17105-zidul-ura-s-a-reparat-zidul-de-langa-parcul-tineretului-dar-numai-s-a-reparat-nu-s-a-restaurat-si-e-pacat.html .

Așadar, ce facem?! Ne place, ne mulțumim cu cârpeși și lucrări despre care orice istoric, orice arheolog ar spune că sunt DE MÂNTUIALĂ și că mai mult... distrug mărturiile istorice?!

Firește, pentru că subiectul este esxtrem d eimportant pentru istoria și cultura SIBIULUI și nu numai, așteptăm opinia oficială din partea administrației locale. (Am trimis o cerere Primăriei în acest sens).

 

***
Zidul de pe str. Manejului,
lângă latura estică a mănăstirii Ursulinelor;
1357-1366.
La capătul spre Ursuline, zidul formează două arcade care susţin o galerie de trecere spre curtea cândva numită a călugărilor. În prezent, face legătura cu strada Constituţiei.
Pe vremuri aici se afla Turnul Bărbierilor, aproape de Poarta Sării.
Porţiunea de zid de-a lungul străzii Manejului se prezintă ca o suită de bolţi semicirculare care aveau rolul de a susţine galeria de strajă. A fost restaurat la forma iniţială în 1976, doar o porţiune de cca 50 m a fost păstrat aşa cum arăta înainte. Paralel cu zidul de pe strada Manejului se văd fragmente dintr-un alt zid, paralel cu acesta care a fost o dublură. (sursa: patrimoniu.sibiu.ro)

 

 

 

Foto: PinterestSibiuNews

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org