24 martie - ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI, celebrată și la Sibiu

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va marca această zi printr-o întâlnire între medicii de familie din județul Sibiu și medicii pneumologi din cadrul spitalului, pentru a crea o punte de comunicare pe tema tuberculozei.


În acest sens, luni, 25 martie, atât medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, cât și coordonatorul Programului Național de Tuberculoză pentru județul Sibiu vor prezenta noutățile și modalitățil
e de abordare ale Ministerului Sănătății pentru această problemă de sănătate publică și vor răspunde întrebărilor participanților. 
De asemenea, în cadrul unei conferințe de presă va fi prezentată
situația actuală a cazurilor de tuberculoză înregistrate în județul Sibiu.
Tuberculoza este o boală cauzată de germeni care se transmit de la o persoană la alta prin aer.

Tuberculoza afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, rinichii sau coloana vertebrală. 
ATENȚIE: Boala se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea microbilor răspândiți în atmosferă de către bolnav atunci când tușește, râde, strănută, vorbește, cântă sau scuipă, răspândind în jur particule de salivă. 


Factorii de risc sunt:
- fumatul
- un sistem imunitar slăbit
- condiții de trai insalubre
- lipsa unui adăpost
- încarcerarea
- rezistența la medicamente

ÎNGRIJORĂTOR: În România, în anul 2017 s-au înregistrat 14.000 de cazuri noi de tuberculoză, 38 de persoane fiind zilnic diagnosticate cu această boală.

*Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sângesputăfebră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome. Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie, (cunoscută drept radiografie toracică) prin examinare microscopică și cultură microbiologică a fluidelor corporale. Diagnosticarea tuberculozei latente se face prin testul cutanat la tuberculină (TCT) și analize de sânge. Tratamentul este anevoios și presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minim 6 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar. Rezistența la antibiotice constituie o problemă în creștere în cazul tuberculozei rezistente la medicamente multiple (MDR-TB). Pentru a preveni TBC, oamenii trebuie examinați anual (radiografie pulmonară) pentru depistarea bolii și educați să aibă o viață echilibrată ca să nu le scadă imunitatea și să fie vulnerabili la infecție, copii mici trebuie vaccinați cu bacilul Calmette–Guérin pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu forme grave care pot lăsa sechele majore (tuberculoza miliară, meningo-encefalita TBC).

Specialiștii cred că o treime din populația lumii este infectată cu M. tuberculosis.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org