WOW! Oaspete de seamă la AFT: Fiul marelui compozitor slovac Karol Pádivý

EVENIMENT DE COLECȚIE: Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu l-a avut, miercuri, 21 august, ca oaspete pe domnul Jaroslav Pádivý, fiul marelui compozitor slovac Karol Pádivý, cel care în perioada 1926-1928 a activat ca muzicant în Regimentul 90 Infanterie, dar şi colaborator al Filarmonicii din Sibiu. De altfel, acesta este autorul emblematicului marș al Sibiului.

 

După o carieră în învățământ de 32 de ani, domnul Jaroslav Pádivý și-a dedicat întreaga activitate colecționării, retranscrierii și publicării operelor muzicale ale tatălui său la edituri celebre din Austria și Germania, piesele muzicale ale lui Karol Pádivý fiind interpretate atât în Europa, cât și în Canada.

Două au fost motivele care au stat la baza acestei onorante vizite: în primul rând dorința de a aduce un omagiu militarilor români din cadrul Armatei a IV-a care în aprilie 1945 și-au jertfit viața pentru eliberarea orașului Trenčín, iar al doilea rând, dorința de a vizita orașul în care tatăl său i-a mărturisit că și-a petrecut cei mai fericiți ani din viață, oraș în care a început să compună.

IMPRESIONANT! Fiul marelui compozitor a afirmat că: „datorită muzicii militare sibiene ca instituție în care un băiat de la țară a devenit compozitor, în întreaga lume, astăzi, se cântă operele tatălui său”.

În cadrul vizitei de astăzi, la care a participat și directorul Filarmonicii din Sibiu, domnul Cristian Lupeș, domnul Jaroslav Pádivý a oferit academiei manuscrise ale tatălui său, printre care și cel al Marșului Sibiului. La rândul său, rectorul instituției, domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan i-a oferit distinsului oaspete emblema Academiei Forțelor Terestre.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org