Azi, la Cârţa, spiritul Mariei Tănase- privighetoarea măiastră din Ţara Oltului, a petrecut laolaltă cu sătenii şi invitaţii, la aniversarea centenarului naşterii sale.
Copii şi bătrâni, săteni şi oficialităţi printre care şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu- Ioan Cindrea, au adus prin vorbă, îchinare şi cântec un omagiu nepreţuitei artiste care în urmă cu 100 de ani vedea lumina zilei, mama acesteia fiind originară din Cârţa.
Îmbrăcaţi româneşte şi cu sufletele aplecate spre moştenirea glasului de aur la Mariei Tănase, cei prezenţi au sărbătorit şi şi-au amintit de una din marile comori ale Cârţei: nepieritoarea voce a unei artiste considerată un tezaur naţional- Edith Piaf a României și Regina cântecului popular românesc.
MARIA TANASE a debutat la postul de Radio București, la 20 februarie 1938, unde a fost acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, și a susținut, în direct, un program de cântece românești la emisiunea 'Ora satului': 'M-am jurat de mii de ori', 'Șapte săptămâni din post', 'Ce-i mai dulce ca alvița', 'Cine iubește și lasă', 'Geaba mă mai duc acasă', 'Mărie și Mărioară', 'Țigăneasca', 'Când o fi la moartea mea'.
Artista, despre care se povesteşte că a trăit o fermecătoare poveste de dragoste cu marele sculptor Constantin Brâncuşi, și-a făcut debutul și la Teatrul Alhambra (septembrie 1938). În noiembrie 1938, a încheiat un contract cu restaurantul "Dory-Parc', devenit, apoi, "Neptun", cântând și pe estradele restaurantelor "Luxandra" și "Parcul Luther".
A fost şi este iubită, apreciată, venerată. Se spune că la înmormântarea sa cortegiu funerar a adunat peste 1 milion de oameni.