Primăria Avrig a găzduit pe 16 aprilie workshop-ul „Smart Region – Application for the Program HORIZON 2020”.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa partenerilor tradiţionali din provincia Potenza (Italia), oraşul Tulln (Austria), dar şi a reprezentanţilor Universității „Lucian Blaga“ Sibiu, Universităţii din Basilicata (Potenza, Italia), Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, firmei partenere Becker Consult și ai Consiliului Judeţean Sibiu.
Atelierul de lucru a fost organizat în perspectiva depunerii proiectului SmartReg în cadrul programului HORIZON 2020, linia de finanţare „Market uptake of existing and emerging sustainable bioenergy LCE-14-2015”.
Asa cum aflam de la initiatorii acestei actiuni- viatala pentru dezvoltarea orasului- proiectul contine trei aplicaţii, dintre care una vizează judeţul Sibiu. Aceasta, la rândul său, se adresează unui număr de aproximativ 25 de comunităţi care vor fi analizate în vederea utilizării resurselor locale într-un circuit integrat. „Alături de noi este Regiunea Potenza, din Italia, o regiune care a fost selectată de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a fi un model internațional în domeniul devoltării inteligente a comunităţilor. De asemenea, îi avem și pe reprezentanţii din Austria, oraşul Tulln. Tulln probabil este un model austriac, deja european, pentru uz şi re-uz a resurselor regenerabile. Acest oraş are deja zeci de instalaţii interconectate, care fac ca localitatea să fie deja aproape în totalitate independentă de resursele fosile. Iată doi parteneri care aduc în judeţul Sibiu o importantă experienţă în acest domeniu şi sunt convins că ne vor ajuta ca şi aici, în Avrig, şi în judeţul Sibiu, acest domeniu să fie un domeniu de mare importanţă şi să creeze noi oportunităţi pentru sectorul privat, dar şi planuri de afaceri pentru mii de întreprinzători, în mod special în mediul rural”, a explicat in acest context, dl. Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig, citat de gazetadeagricultura.info.
Edilul precizeaza ca Avrigul încearcă, prin această iniţiativă, să acceseze aproximativ două milioane de euro, care vor permite unei echipe tehnice să evalueze cele trei regiuni şi să intocmeasca un Masterplan pentru energie durabilă la nivel regional. Ulterior, se are in vedere elaborarea unui model generic, care va fi prezentat Comisiei Europene şi care ar putea fi reprodus în multe alte zone.
Primarul din Avrig se arata optimist, constient ca astfel de initiative pot aduce o contributie substantiala la viitorul orasului, la calitatea vietii locuitorilor sai.