25 de ore pline de teatru. NON- STOP la Sibiu. Invitată de onoare, Coca Bloos

În perioada 25-26 aprilie va avea loc la Sibiu editia cu numărul 5 a festivalului-maraton „25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”.  O manifestare care, iată, printer rădăcini şi deja e aşteptată de iubitorii de teatru!

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” a luat naștere în primăvara anului 2011 la Sibiu. Este un festival de teatru independent, creat de un ONG, menit să celebreze Ziua Mondială a Teatrului.

Timp de 25 de ore din zi și din noapte, fără întrerupere, cele mai tinere și interesante trupe de teatru independent din toată țara performează în cele mai diverse și non-convenționale spații din oraș – biblioteci, cafenele, librării, Pietonala Bălcescu, Piața Mare și o casă (monument UNESCO) din Orașul de Jos. Evenimentul este un maraton al energiei, al creativității și al bunei-dispoziții.

Pe lângă cele mai noi producții independente din țară, spectatorii se bucură și de conferințe, workshop-uri, happening-uri, ș.a.m.d.

După o noapte întreagă de spectacole, publicul are ocazia să participe la o înviorare spirituală, în cadrul căreia actori, studenți și doritori recită poezii într-un local din Piața Mică a orașului. Evenimentul este urmat de o înviorare trupească, în pijamale, la fântâna din Piața Mare. Aici, actorii, cât și trecătorii, efectuează o serie de exerciții fizice coordonate de actorul sibian Florin Coșuleț. Anul trecut, peste 200 de tineri îmbrăcați în pijamale au fost părtași la acest eveniment. De-a lungul timpului, maratonul a ajuns să fie cunoscut și recunoscut datorită motto-ului nostru, „Respiră. Teatru.”, precum și a celor două evenimente din Piața Mică și Mare a orașului.

 

„Doar sunt”, proiectul comunitar coordonat de Bianca Babeș, drama-therapist, se continuă și anul acesta prin crearea unui spectacol de teatru în parteneriat cu Centrul Maternal din cadrul Complexului de servicii Prichindelul Sibiu. O serie de mame care intâmpină dificultăți materiale în a păstra copilul lângă ele vor deveni actrițe în propria poveste, iar produsul finit va fi prezentat pe scenă în cadrul maratonului teatral.

„Născut în ’90” este ultima producție a Companiei Teatrale BIS din Sibiu. Ea a avut premiera în 1 decembrie 2014. S-a jucat de atunci de 5 ori, de fiecare dată cu casă închisă. Scenariul pornește de la poveștile de viață ale artiștilor implicați. Toți actorii din distribuție sunt născuți în anul 1990. Teatrul confesiune se împletește cu teatrul social. Un spectacol care dezbate o temă foarte apropiată de toți cei născuți în ’90 și nu numai.

Pentru prima dată la noi în festival, compania “Asylum” va prezenta spectacolul „Rămășițe”. Teatrul Senzorial Labirint este o formă de teatru interactiv, senzorial, experimental. Actorii din spectacol sunt personaje într-o poveste în care spectatorul devine personaj principal. El, spectatorul, este purtat printr-un traseu inițiatic și supus unor experiențe senzoriale inedite. Experiența este una individuală, motiv pentru care spectacolul se va întinde pe o durată de 12 ore într-un spațiu complet inedit, o casă din centrul vechi al orașului, declarată monument UNESCO.

Festivalul nostru este menit să susțină inițiativele tinerilor artiști, în primul rând, astfel încât cei mai tineri artiști, elevi și membrii ai trupei de teatru OKaua din București, vor participa anul acesta cu spectacolul, „Yes, I Will”, după textele lui William Shakespeare.

Inspirat de producțiile trupelor de teatru participante la edițiile precedente, unul dintre actorii companiei noastre a demarat anul trecut un proiect independent. „Beat Bukowski” este un performance având la bază poemele lui Charles Bukowski din volumul “Love is a Dog from Hell”. Spectacolul poate fi descris ca o călătorie în care spectatorul este purtat prin cotidianul urban. Pentru a ridica spectacolul către un alt nivel, artistul însuși a pornit într-o călătorie timp de o lună, prin Europa, în care a jucat spectacolul în diferite locații neconvenționale, modificându-l pe parcurs în funcție de experiențele trăite în fiecare loc. În festival, actorul va performa „Beat Bukowski” într-o variantă nouă, inedită, alături de violonista Flora Pop.

De-a lungul anilor, ne-au fost alături și mari actori ai momentului, precum , Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Dan Puric, Florin Piersic și mulți alții. Pe 26 aprilie, în închiderea maratonului, vă veţi bucura de un concert extraordinar Ada Milea, o prietenă a festivalului, care va cânta alături de Bobo de la Fără Zahăr și de actrița Anca Hanu. Concertul va fi continuat de un after-party, la care actori și spectatori deopotrivă vor fi invitați.

Pe lângă spectacole și performance-uri, actrița Coca Bloos va susţine o conferință extraordinară cu subiectul „Teatrul sau oglina răsturnată”.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: