În urmă cu numai două ore, la reşedinţa regală a familiei Cioabă a avut loc un eveniment… istoric, cel puţin în ceea ce priveşte comunitatea romă.
De acum, romi au o nouă monedă.
Ei bine, evenimentul a fost prezentat, la zi de mare praznic de către Daniel Cioabă, cel care a moştenit statutul de Rege al Romilor din România.
Iată ce a declarat mezinul familiei Cioabă privitor la acest fapt: „În această zi de mare sărbătoare, vreau să fac un cadou întregii comunităţi rome. O nouă monedă. Iată, însă un mic istoric: Până în momentul de faţă, romii foloseau o monedă veche, din aur, cu o greutate de 14 grame. Pe o faţă are portretul lui Franz Jozeph (N.r. n. 18 august 1830, Viena – d. 21 noiembrie 1916, Viena), iar pe verso blazonul Imperiului Austro-ungar. A fost şi este folosită moneda aceasta la salbe, la orice evenimente culturale sau sociale, la nunţi, la sancţiunile aplicate de stabor în anumite cazuri, la daruri etc. e o tradiţie. Dar ne-am întrebat şi ne întrebăm, în esenţă, ce legătură avem noi, romii, cu Franz Joseph, cu fostul imperiu. Şi atunci ne-am gândit să facem o monedă care să ne reprezinte, care să aibă, într-adevăr, legătură cu tradiţia noastră.
Am confecţionat o monedă nouă, identică din perspectiva valorii, a gramajului, a calităţii aurului, dar ALTFEL. Pe o fată are chipul tatălui meu, regele Florin Cioabă şi aii în care a domnit- 1997-2013, iar pe cealaltă parte, blazonul Casei Regale Cioabă şi deviza noastră tradiţională: „Nimic fără Dumnezeu””.
Totodată, daniel Cioabă, în faţa unei adunări de oameni importanţi din comuniatate romă prezenţă la lansarea monedei a declarat că, într-o primă fază, va fi editată o serie de aproximativ 1000 de monede, valoarea uneia fiind de cca 1800 de lei. Monezile sunt confecţionate în colaborare cu Regia Autonomă a Monetăriei Statului, a mai precizat Daniel Cioabă, amintind că deocamdată, moneda „se va putea achiziţiona din magazine specializate”.
Întrebat dacă există un anume număr standard de monede din care sunt confecţionate celebrele salbe care fac senzaţie la gâtul femeilor rome, gazda evenimentului a declarat că nu este impus un număr „magic”, fatidic al numărului de elemente dintr-o salbă. „Totul este în funcţie de statutul social. Ăl mai sărac are o monedă sau două, cei mai înstăriţi pot avea salbe şi de 500 de monede sau chiar obiecte de vestimentaţie din monezi”. Totodată, Daniel Cioabă ne-a mărturisit că imaginea de pe monedă a tatălui său nu este concepută de un anume designer, ci este inspirată din fotografii de familie”.
Evenimentul a fost „botezat”, fireste, cu o cupa de sampanie.