4 sfaturi pentru a creste securitatea unui sistem Linux pe servere VPS

servere VPS linux

Un pachet de servere VPS bazat pe Linux este mai accesibil la pret decat unul cu Windows, insa un astfel de sistem necesita mai multe cunostinte tehnice pentru a putea fi gestionat. Desi majoritatea versiunilor includ optiuni de securitate standard, exista vulnerabilitati care pot fi exploatate de persoanele rau intentionate. Iata 4 sfaturi care te vor ajuta sa previi acest eveniment!

1. Blocheaza accesul root

Accesul root complet iti ofera posibilitatea de a controla mai usor resursele din server. Acesta poate fi util atat pentru administrarea mai multor site-uri simultan, cat si pentru modificarea unei aplicatii web. Totusi, atunci cand creezi o conexiune SSH intr-un sistem Linux, login-ul poate avea loc folosind numele de utilizator „root”. Astfel, botii care incearca sa intre in server, pot sparge contul intr-un mod mai simplu. 

Accesul acesta poate fi blocat pe servere VPS, prin intermediul comenzii „sudo”. Asigura-te ca ai creat un alt nume de utilizator si ai setat nivelul de autorizatie mai mic inainte de a efectua procesul. Cand ai terminat, deschide /etc/ssh/sshd_config, cauta parametrul pentru root si dezactiveaza-l.

2. Schimba portul SSH

Portul SSH este aproape imposibil de spart atunci cand nu se poate gasi. Cel standard are numarul 22, dar poate fi modificat in orice moment. Exista mii de porturi de comunicare disponibile, astfel ca tot ce ai de facut este sa alegi unul nou. Cele mai cunoscute din sistem sunt cele cuprinse in intervalul 0-1023, iar cele de la 1024 pana la 49151 sunt considerate inregistrate. Ulterior, restul porturilor sunt dinamice. Din acelasi motiv, trebuie sa te asiguri ca acesta nu este utilizat in alt serviciu. De asemenea, este recomandat sa aplici comanda /etc/ssh/sshd_config_backup. Aceasta genereaza un fisier de backup, cu continutul de pe servere VPS, ceea ce te va ajuta sa treci mai rapid peste eventualele erori.

3. Foloseste ultima versiune de sistem

Daca alegi CentOS, poti face acest lucru prin intermediul pachetului rpm/yum. In sistemele Ubuntu si Debian ai nevoie de apt-get. Poti configura totul in asa fel incat sa fii instiintat de actualizari direct pe email. Daca detii un panou de control, cum ar fi cPanel, va fi nevoie sa efectuezi update si la acesta. In general, o astfel de setare poate fi automatizata prin intermediul instrumentului EasyApache. 

4. Configureaza un firewall

Un firewall instalat pe servere VPS monitorizeaza traficul de retea care intra si iese, scopul fiind cel de a bloca activitatile suspicioase. Acesta functioneaza precum un paravan de protectie pentru server si opreste in special atacurile de tip DDoS. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti unul, apoi sa-l descarci si sa-l instalezi. Ulterior, filtrarea traficului se efectueaza prin verificarea pachetului TPS si prin aplicatia gateway. Unele dintre cele mai populare firewall-uri pe Linux sunt CSF si APF. 

Ambele variante ofera plugin-uri ce pot fi integrate in panoul de control. CSF include chiar si beneficii suplimentare de securitate, cum ar fi restrictionarea sesiunilor de logging. Pe langa firewall, un alt lucru pe care-l poti face este sa instalezi un antivirus. In general, acest lucru necesita o investitie suplimentara, insa poti incepe si cu o alternativa gratuita, atunci cand nu dispui de un buget foarte ridicat.

Cat de sigur este un pachet de servere VPS?

Vulnerabilitatile intr-un server VPS sunt normale, insa acestea vor atrage consecinte negative pe termen lung. Din fericire, poti creste gradul de securitate daca urmezi sfaturile de mai sus. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: