47 de măsuri ANTI-SĂRĂCIE. DETALIILE le vom afla săptămâna viitoare.

Guvernul a pus azi în discuție un plan integrat care cuprinde 47 de măsuri care vor contribui, în opinia miniștrilor, la combaterea mai eficientă a sărăciei. Strategia are în vedere toate categoriile de vârstă şi îşi propune să fie finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene, a anunţat azi premierul Dacian Cioloş. 

”Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului sărăciei, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari mai ales în mediul rural. Pornind de la această constatare, că noi avem o strategie naţională anti-sărăcie, pe care nu vrem să o ţinem doar la nivel de strategie şi de documente, am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu dl. vicepremier Dâncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie să vină cu un plan care să canalizeze şi fonduri din bugetul de stat şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele insuficient folosite, iar alte măsuri noi pe care le avem în vedere, dar şi proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri non-guvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm”, a declarat la începutul şedinţei de Guvern primul-ministru, citat de Mediafax.ro.

Șful Execuivului a vorbit astfel despre o ”schemă integrată”, organizată pe etape din viaţă, pentru a putea oferi o ”plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă”.

Concret, pentru cei aflaţi la vârstă preşcolară, Executivul intenţionează să completeze programul naţional ”Fiecare copil în grădiniţă” cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite şi vitamine şi să ia măsuri astfel încât la naştere statul să asigure ecografii şi screening medical.

Un alt punct vulnerabil este cel al copiilor fără identitate, în condiţiile în care sunt familii care nu au domiciliu fix, ceea ce înseamnă că aceşti minori sunt excluşi apoi din sistemul de sprijin.

Totodată, se urmăreşte instituirea sau completarea unor programe precum ”Şcoala de după şcoală”, prevenirea abandonului prin sport, ”A doua şansă” sau ”Teach for Romania”. Guvernul mai intenţionează să implice persoanele vârstince în programe de îngrijire a copiilor, cum ar fi ”Bunicii comunităţii”.

Surse guvernamentale anunță că strategia (care practic, îi pune pe membrii Guvernului să recunoască faptul că SĂRĂCIA face victime în mare parte din societate) va fi detaliată săptămâna viitoare.

 

Surse foto: www.evz.ro, www.romaniantribune.net

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: