joi, 20 martie 2025
-2.6 C
Sibiu

88 DE MATERNITĂȚI, 515 ECHIPAMENTE, 42.000 DE PREMATURI. Acțiuni de amploare ale Organizației SALVAȚI COPIII

Născut prea devreme, într-o țară în care soluțiile sunt lăsate pentru ”mai târziu”, înseamnă, pentru copiii prematuri, încălcarea dreptului la viață. De șapte ani, Salvați Copiii România și-a asumat cauza copiilor care se confruntă, din primul moment de viață, cu cea mai nedreaptă discriminare: îngrădirea accesului la aparatura medicală care îi ține în viață. În al șaptelea an al campaniei de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii a promis și donează nu mai puțin de 122 de aparate pentru 37 de maternități.

 

În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2018, vor fi dotate 88 de maternități cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.

Eforturile sunt consistente, dar necesare, în lipsa unor politici publice coerente, care să le asigure medicilor din maternități aparatura medicală vitală salvării copiilor care vin pe lume prea devreme.

Una dintre reușitele formidabile ale acestui program pe care Salvați Copiii și l-a asumat până la capăt, în pofida multor piedici de traseu, este aceea că nu am rămas singuri. Ni s-au alăturat medicii, ei sunt partenerii noștri esențiali, dar ne-au venit alături companii, care au înțeles că responsabilitatea socială este nu doar o obligație, ci și un premiu. Iar când premiul este viața copiilor născuți prematur, nimic nu este inutil. Mai mult chiar, am reușit să colectăm fonduri prin campania de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, prin SMS 8844 – cod „SALVEZ”, prin direct debit și donații on-line pe site-ul organizației, pentru că noi toți vrem să avem maternități funcționale, bine dotate, în care medicii să aibă grijă de copiii noștri. Câștigul imens al acestei campanii este solidaritatea”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Prima donație din acest an – două incubatoare performante, în valoare totală de 168.000 de lei – este făcută Spitalului Universitar de Urgență București. Astfel, acest spital devine a 79-a unitate medicală la care Salvați Copiii ajunge cu aparatură modernă de specialitate.

Datele sunt în continuare dramatice: în România, mor de două ori mai mulți nou-născuți înainte de termen (o rată a mortalității infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit INS) decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternitățile sunt slab dotate și nu pot oferi asistență medicală cazurilor severe.

***Anual, medicii Secției de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București îngrijesc 3.000 de nou-născuți, dintre care 11-12% prematuri, cu nevoi speciale de îngrijire. Secția nu dispune de suficiente incubatoare și aparate de ventilație neonatală, astfel încât toate solicitările pentru îngrijirea copiilor prematuri și a nou-născuților internați în compartimentul de terapie intensivă să fie acoperite în mod corespunzător.

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat și nu mai pot fi folosite.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: ”Când am demarat programul de reducere a mortalității infantile în 2010, nu știam exact dimensiunile situației. Foarte repede am înțeles că proporțiile sunt efectiv dramatice și ele țin de incapacitatea statului de a formula priorități în privința politicilor publice. Or, ce prioritate poate fi mai stringentă decât viața nou-născuților? Și astfel, pentru a suplini de urgență acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluții financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunități, pentru a reuși dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală”.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Ziua Fericirii, pe aripile muzicii, la Filarmonica sibiană!

Filarmonica de Stat Sibiu vă invită joi, 20 martie,...

Întrevedere ministru Daniel David – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone din România

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel...

De poveste: Invitație la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului

Sibienii și... turiștii sunt invitați la un nou eveniment...

Sibiul, cu pregătiri în toi pentru Gala Destinația Anului 2025. Votați, implicați-vă!

Meritat: Sibiul se pregătește să fie gazda Galei Destinația...

Alte articole

NOTAȚI ÎN AGENDĂ: Documentarul „Franța”, celebează Ziua Internațională a Francofoniei la Biblioteca ASTRA

Miercuri, 19 martie 2025, de la ora 17:00, Compartimentul...

STUDIU: Cât dau părinții pe meditații, costurile ascunse ale educației?

Costul mediu total anual crește odată cu vârsta...

„Platon, Opera latina”, la Brukenthal! Absolut minunat!

Muzeul Brukenthal continuă seria dedicată incunabulelor și oferă vizitatorilor...

INSPIRAT EVENIMENT: INVENTAR 24 Rezultatele sesiunii de achiziții 2024

Muzeul Național Brukenthal are plăcerea de a vă invita...

Sfaturi utile pentru trafic ÎN SIGURANȚĂ din partea polițiștilor sibieni

„Stimați conducători auto, Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din...

Din aceeași categorie

Categorii populare