”Am identificat peste 100 de piete globale de darknet, în cadrul cărora au loc vânzări de droguri. În raportul european am subliniat şi importanţa mediului virtual obişnuit şi importanţa social media. Pieţele online par să devină din ce în ce mai importante”, a declarat marţi Frédéric Denecker, din cadrul Observatorului European de Droguri şi Toxicomanii, într-o conferinţă de presă organizată de Agenţia Naţională Antidrog.
Specialistul a precizat că în darknet două treimi din tranzacţii implică drogurile.
„Substanţele psihoactive ajung cu uşurinţă în penitenciar, noile substanţe sunt practic pulverizate pe plicuri sau haine, este dificil să fie detectate odată introduse în penitenciar. (…) Există posibilitatea oferirii de tratamente în penitenciar, dar acoperirea la modul general este redusă. Mulţi consumatori de droguri vor continua consumul odată ieşiţi din închisoare. Este important să identificăm acei consumatori de droguri care au şi alte probleme de sănătate, precum bolile infecţioase, HIV, hepatită. Perioada imediat după eliberarea din penitenciar este critică, pentru că există risc de supradoză”, a mai precizat Frédéric Denecker.
Cesta a da în vileag statistici extrem de îngrijorătoare: „Se estimează că, în 2016, în Uniunea Europeană s-au produs cel puţin 7.929 de decese cauzate de supradoze în care a fost implicat cel puţin un drog ilegal. Dacă se includ Norvegia şi Turcia, numărul estimat creşte până la 9.138 de decese, ceea ce reprezintă o creştere cu 4% faţă de valoarea revizuită pentru 2015, de 8.749”.Conform acestuia, se estimează că peste 92 de milioane de persoane în vârstă de 15 – 64 de ani din UE, adică puţin peste un sfert, au încercat droguri ilegale într-un moment al vieţii. Experienţa consumului de droguri este menţionată mai frecvent de bărbaţi (56 de milioane) decât de femei (36,3 de milioane).
Agenția Națională Antidrog face următoarele precizări: Potrivit datelor prezentate în pachetele informaționale lansate de Observatorul European de Droguri și Toxicomanii în data de 7 iunie a.c., 94% din consumatorii de droguri injectabile, care au fost admiși la tratament pentru consum de droguri în România, în anul 2016, au declarat ca drog principal de consum heroina injectabilă (”Data from specialised treatment facilities suggest that about 94 % of PWID entering treatment use heroin as a primary substance” apud Country Drug Report Romania 2018). Sintagma PWID se referă la ”persons who inject drugs”.
- În ceea ce priveşte prevalenţa consumului de droguri în ţara noastră, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală – GPS 2016, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, cu o prevalență a consumului de-a lungul vieții de 5,8%. După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%. (sursa: ana.gov.ro)