miercuri, 13 noiembrie 2024
4.1 C
Sibiu

ACADEMIA ROMÂNĂ atacă ideea eliminarii Limbii Latine din școală și a scăderii numărului de ore de Limba și Literatura Română!

Era de așteptat… o atitudine fermă din partea Academiei Române în ceea ce privește modificările anunțate pentru programa școlară și care au în prim-plan ELIMINAREA Limbii Latine și mai ales, REDUCEREA numărului de ore alocate Limbii și Literaturi Române.

Academia Română atrage atenția asupra pericolului reprezentat de excluderea studiului limbii latine și diminuarea numărului de ore la limba și literatura română și istorie, așa cum apar acestea în propunerile formulate în cele trei variante ale Planului-cadru pentru învățământul gimnazial din România de către Institutul de Științe ale Educației și care se află acum în dezbatere publică, potrivit agerpres.ro. Concret, într-o postare pe site-ul Academiei Române, reprezentând punctul de vedere al prestigiosului for referitor la documentul amintit, transmis de Biroul Prezidiului Academiei, acesta solicită ministrului Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, reanalizarea celor trei variante alte actualului Plan-cadru pentru învățământul gimnazial, alocarea unui număr optim de ore pentru disciplinele limba latină la clasa a VIII-a, limba și literatura română și istorie pentru întreg ciclul V-VIII, precum și pentru celelalte discipline de studiu.

Academia Română vă solicită (…) elaborarea atentă a unor programe echilibrate, care să țină cont de principiile interdisciplinarității și complementarității, astfel încât învățământul gimnazial să-și îndeplinească în mod real misiunea: aceea de a forma cultura generală a elevilor și a pune bazele dezvoltării armonioase a tinerei generații”, se menționează în document. Potrivit Academiei Române, excluderea studiului limbii latine și diminuarea numărului de ore la limba și literatura română și istorie (…) reprezintă „un pericol”, reprezentanții forului motivând că „vârsta gimnazială, cuprinsă între 10-15 ani, este cea mai propice dezvoltării unei personalități armonioase, deopotrivă sensibilă, rațională și creativă”. „Istoria cu deosebire oferă o perspectivă largă asupra realității, situată în orizontul devenirii, și asigură, astfel, cadrul de integrare și capacitatea de a răspunde provocărilor prezentului. Limba și literatura română dezvoltă capacitatea de înțelegere a noțiunilor, conceptelor, fenomenelor, dar și sensibilitatea, bunul gust, receptarea estetică. Și, desigur, atât de necesara capacitate de exprimare corectă și de structurare a unui discurs cu sens. Latina consolidează cunoștințele de gramatică, de logică, furnizează terminologia pentru majoritatea științelor exacte și, nu în ultimul rând, este purtătoarea unor valori care au stat la baza construirii civilizației europene moderne și contemporane”, precizează Academia Română, după cum precizează nasul.tv. Totodată, Academia Română atrage atenția asupra pericolului reprezentat de excluderea studiului limbii latine și diminuarea numărului de ore la limba și literatura română și istorie, așa cum apar acestea în propunerile formulate în cele trei variante ale Planului-cadru pentru învățământul gimnazial din România de către Institutul de Științe ale Educației și care se află acum în dezbatere publică, potrivit Agerpres.ro.

*Punctul de vedere este semnat de membrii Biroului Prezidiului Academiei Române: acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, acad. Bogdan Simionescu, acad. Alexandru Surdu, acad. Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei, și acad. Victor Voicu, secretar general al prestigioasei instituții.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

A început cea de-a cincea ediție a competiției Destinația Anului în România. Românii pot nominaliza destinațiile preferate

Competiția Destinația Anului, cea mai importantă platformă de promovare...

O nouă reprezentanță Kärcher Center se deschide în Sibiu: Soluții complete de curățare pentru orice nevoie

Karcher România își extinde numărul de reprezentanțe regionale, inaugurând...

Maestrul Constantin Chiriac, premiat în cadrul unui eveniment de rang Internațional!

MERITAT! O nouă recunoaștere internațională pentru Constantin Chiriac!Conducerea Festivalului...

MINUNAT!!! Sibiul, CAPITALA… muzeelor europene! Sunt delegați din 37 de țări

ONORANT!!! Lumea bună a muzeelor europene se află la...

Ministrul Culturii anunță lansarea Barometrului de Consum Cultural 2023. Numai 45% dintre români au vizitat un MUZEU, o expoziție sau o galerie de artă...

„Felicitări echipei Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală...

Alte articole

DA, de ce nu?! „Săptămâna Muzicii Rock în Școală” pentru elevii din județul Sibiu

FOARTE FAIN! Proiectul „Săptămâna Muzicii Rock în Școală”, organizat...

Schimb de experiență între Județul Sibiu și Raioanele Criuleni și Strășeni din Republica Moldova

O delegație a Consiliului Județean Sibiu condusă de administratorul...

Sibiu intră în spiritul sărbătorilor: Târgul de Crăciun revine pe 15 noiembrie

Sibiu redevine Capitala Crăciunului vineri, 15 noiembrie, de la...

Trei victime la spital în urma unui accident pe drumul către Agnita! E implicat un autocamion

Polițiștii rutieri intervin în aceste momente la un accident...

12 noiembrie: Ziua Mondială a Pneumoniei. Ce transmit medicii sibieni?

Ziua Mondială a Pneumoniei este celebrată anual în data...

Managerul Muzeului Național Brukenthal, la un eveniment major la Roma

La invitația Ambasadei Italiei în România, dl. Alexandru Constantin...

ULTIMA ORĂ: Primarul Astrid Fodor, Senator de Onoare al Academiei Forțelor Terestre

Primarul Astrid Fodor a devenit astăzi Senator de Onoare...

Din aceeași categorie

Categorii populare