Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu organizeaza in prima saptamana din aprilie un set de manifestari pentru a-l omagia pe poetul Rasinarilor, Octavian Goga. Acestia vor duce creatia sa atat in institutii de invatamânt, cat ai in librarii.
Născut la 1 aprilie 1881, în satul Răşinari, de lângă Sibiu, Octavian Goga a fost un poet român, ardelean, de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Considerat poet al neamului, Octavian Goga s-a bucurat de un prestigiu literar remarcabil.
„Poeziile lui Octavian Goga au avut darul să deştepte o deosebită luare-aminte a publicului român”(Titu Maiorescu)
Poet al Ardealului-cum apreciază G.Coşbuc- printr-o parte a realităţilor concrete ce-l inspiră, el e, în fond, poetul întregii ţări, prin idealurile de unitate naţională şi de izbăvire socială ce-l animă. În poezia lui O.Goga, cea de tinereţe, cea adevărată, arde o flacără mare, dar cu arderea foarte scurtă. Poemul "Rugăciune" este unic în literatura noastră, prin caracterul său religios-profetic, prin fermitatea-i învăluitoare: din flacăra lui puternică au mai ţâşnit scântei – dar aproape numai pe întinsul primei culegeri de poezii(1905) a lui Goga.
Mesianică, asumându-şi istoria, poezia lui O.Goga are un ton profetic, violent, incendiar, el fiind solul dragostei şi al urii care şi-a împletit bici din al veacurilor caier, iar din Nestinsul vremurilor vaier …şi-a scris blestemul în cerul gurii.
Satul lui Octavian Goga este atemporal, fabulos, social. Poetul mărturiseşte: Deci, eu, din fragedă copilărie, am urmărit satul cu toate figurile lui. Am avut contact cu toate frământările anonime, cu toate bucuriile, începînd de la botez şi până la coborârea în pământ. Participând însă la această viaţă a satului continuu, am rămas oarecum deasupra mulţimii, un observator al ei, înregistrator al tuturor evenimentelor dimprejurul meu.
Opera sa, în ceea ce are mai bun, este o monografie lirică a satului, a “pătimirii noastre”, a istoriei vitrege şi îndurerate a neamului său de plugari din Transilvania, înrobită de asuprirea naţională şi socială. Solidar cu răzvrătirea surdă a maselor, poezia lui Goga e cântecul mândriei naţionale jignite, dar şi al nădejdilor izbăvitoare ale poporului nostru de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea.
Demn de remarcat, poezia cu care a debutat- „Atunci şi acum”- a fost publicată la Sibiu, în ziarul Tribuna şi a fost semnată sub numele de Tavi.
Iată programul evenimentelor:
Marţi, 1 aprilie, ora 09:30 Colegiul Naţional „Octavian Goga” Sibiu Recital de poezie cu actorii Veronica Popescu, Dana Taloş, Lerida Buchholtzer, Cătălin Pătru, Adrian Neacşu și Eduard Pătraşcu
Miercuri, 2 aprilie, ora 18:00 Librăria Humanitas „Constantin Noica” Sibiu Recital de poezie cu actorii Codruţa Vasiu, Raluca Iani, Gabriela Neagu, Emöke Boldizsár şi Mihai Coman
Joi, 4 aprilie, ora 10:00 Facultatea de Ştiințe Socio – Umane, Catedra de Psihologie, Sala 9 „Străinul” – recital de poezie cu Ioana Blaga Frunzescu
Vineri, 5 aprilie, ora 12:00 Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu Recital de poezie cu actriţele Cristina Stoleriu şi Laura Maria Ilea