Your Guide in Transylvania a publicat , la un moment dat, fotografia asta. Vouă nu vi se pare că s-o așezat un basm de iarnă la Amnaș???!
alături de Țara Făgărașului.
Între 1320 și 1420 relațiile etnice din domeniul extins al Amnașului s-au schimbat radical. Dintre cele 4 sate inițial săsești, numai Amnașul și-a păstrat acest caracter, în timp ce Orlatul, Săcelul și Aciliul au devenit românești
Potrivit mărturiilor istorice, în 1428 boierul Albu al voievodului muntean Dan al II-lea, prezent la Amnaș, a fost rugat de sașii din Apoldu de Sus să facă judecată în procesul dintre Apold și „Tytslaw ad dictum Homlas pertinens”, ceea ce atestă recunoașterea de către autoritățiile săsești a boierului Albu, reprezentant al voievodului muntean, concomitent duce de Amlaș, ca persoană cu calitate procesuală în procesul respectiv.
Demn de spus, în anul 1472, după intrarea Țării Românești în sfera de influență otomană, Amnașul a încetat să mai fie centru feudal și a fost inclus împreună cu domeniul său în Scaunul Săsesc al Sibiului.
La 1509 Amnașul este încă o dată atestat, de această dată ca reședință a celor șapte sate din domeniul feudal inițial („pertinentia septem sedium Omlas”), iar cu timpul sediul celor șapte sate s-a mutat la Săliște (Magna villa, Großdorf, unde este și în prezent.
… No, priviți numa’ ce mândrețe de așezare, de îți pune la inimă bucuria de-a fi pe pământurile astea…