„Ăsta este adevăratul brand românesc, templul la purtător – costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Atunci avea şi textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Căci pe costum este scris acelaşi lucru – iată o viziune teologică deja! – anume că omul poate accepta lumea nevăzută pornind de la simbolurile din lumea văzută şi astfel să-şi taie un drum înspre Dumnezeu”.*(SORIN APAN (1957-2012))
Însuşindu-şi toate aceste, şi păşind ca dintr-un basm dinspre ieri spre mâine şi veşnicie, cu pas şi glas cu gust de basm, Junii Sibiului dăinuie. Asemenea unor feţi frumoşi. A căror trecere pe pământ începe cu a fost odată, şi-i, iată, istorie vie…
Cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, „Junii Sibiului”, aniversează 70 de ani de existență. „Junii Sibiului” s-au născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea, şi s-au transformat în mers din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în ansamblu profesionist naţional.
Demn de ştiut, în cele șapte decenii, peste 3.600 de dansatori au evoluat în cadrul ansamblului, iar „Junii Sibiului” au susţinut peste 40.000 de spectacole. Un corolar de cântec şi joc românesc, în faţa a zeci de mii de spectatori de pe toate meridianele. Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali au fost aplaudate în cele peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa şi au fost recompensate cu premii şi medalii. Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când „Junii Sibiului” a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, în 2009 când ansamblul a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summit-ul NATO de la Bucureşti, și în 2012 când ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA și la Summit-ul NATO de la Sibiu, a;a cum se precizeaza intr-un comunicat al CJCPCT Cindrelul Junii Sibiului.
Ei bine, în contextul celor 7 decenii de existență a ansamblului, întregul an 2014 va fi unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu vor marca acest moment.
De asemenea, în acest an aniversar, „Junii Sibiului” vor fi mai aproape de comunitățile de români din diaspora și de iubitorii culturii tradiţionale din alte țări europene, prin intermediul turneelor deja programate. Primul turneu a avut deja loc la sfârșitul lunii, în Austria. În data de 28 martie, Ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” a susţinut un impresionant şi efervescent spectacol, în Viena, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Austria. Un al doilea turneu va avea loc în Irlanda, în perioada 16 – 19 mai 2014. Pentru ambele turnee, „Junii Sibiului” au pregătit un program de înaltă ţinută artistică, aşa cum e datul acestei emblematice formaţii, în cadrul căruia sunt valorificate dansuri și cântece populare, reprezentative pentru Sibiu și marile zone etnofolclorice ale României.
Şi, uite-aşa, se ţese mai departe… povestea lor. Şi-a satului. În paşi de dans şi-n muzici ca din basm…