vineri, 4 octombrie 2024
21.2 C
Sibiu

Artă la Cincșor: brunch, expoziție și concert la biserica fortificată

În perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2024, Cincșorul este gazda celei de-a șasea ediții a Reședinței Internaționale de Artă Vizuală. Este al doilea an consecutiv în care tema de creație este Florilegium, o temă care îi provoacă pe cei unsprezece artiști invitați să se lase inspirați de peisajul transilvănean, de flora și frumusețile naturale și inedite ale locului.

Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.

Participă artiștii: Bogdan Achimescu (Polonia), Georgiana Beloescu (România), Dorin Crețu (Franța), Michelle Dawson(Australia), Els Geelen (Norvegia), Zoe Hawkins (Germania), Viktoria Heinz-Auth (Germania), Elisabeth Ochsenfeld(Germania), Cristian Opriș (România), Radu Șerban (România), Aljona Shapovalova (Rusia).

Acestora li se alătură istoricul de artă Maria Pașc și artistul Andrei Rosetti (membru al grupului NOIMA) care vor prezenta câteva publicații ale proiectelor expoziționale pe care le-au curatoriat.

Publicul este invitat sâmbătă, 5 octombrie 2024, la evenimentul care marchează finalul reședinței:

–  ora 11:00: Brunch transilvănean la șură cu bunătăți locale de sezon, în grădina fostei case parohiale evanghelice. Tarif: 90 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090.

– ora 13:00: Conversații literare cu Maria Pașc și Andrei Rosetti în biblioteca fostei școli săsești din Cincșor. Cei doi autori vor dialoga pornind de la publicațiile care au însoțit proiectele expoziționale pe care le-au co-curatoriat în ultimii ani. Intrare liberă.

– ora 14:30: Vernisajul expoziției colective Florilegium, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor. Intrare liberă.

– ora 15:00: Concert Håkon Kornstad, la biserica fortificată din Cincșor. Tarif: 60 lei/ persoană. Rezervări la kulturproject@gmail.com, tel. 0744.373.090.

Concert în beneficiul bisericii fortificate, toate fondurile obținute sunt folosite pentru restaurarea și întreținerea monumentului.

Muzicianul norvegian Håkon Kornstad reușește să îmbine, într-un mod inovator, două genuri muzicale aparent contrastante: jazzul și opera. Saxofonist apreciat, câștigător a numeroase premii, Kornstad a studiat ulterior canto clasic și surprinde mereu în concertele sale prin modul în care inserează arii de operă în partituri de jazz, cu un efect mereu spectaculos.

El vine pentru a doua oară la Cincșor, după ce a mai susținut un recital la biserica fortificată în 2017, la prima ediție a reședinței de artă.

______________________________________________________

Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor, inițiată în 2017, este cel mai important eveniment cultural din localitate, aducând laolaltă, anual, artiști români și străini care locuiesc și creează împreună, timp de o săptămână, inspirați de oamenii, cultura și natura locului. Anul acesta, tema pe care artiștii o vor interpreta plastic este Florilegium. Este al doilea an, dintr-un cinclu de trei, în care tema de inspirație este bogăția florei transilvănene.

Anterior, tema reședinței a fost Față în față și a pornit de la transformările profunde ale satului transilvănean care au condus la reconfigurarea identităților individuale și ale comunităților, în special din cauza dispariței sașilor.

Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, care se află ea însăși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice. În noul ei rol – acela de biserică culturală – biserica monumet istoric își recapătă relevanța și însemnătatea în viața comunității.

Eveniment organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor și Kultur Project/ Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din România și al Parohiei Evanghelice Cincșor.

­­­­­­­­­­­­­­­­­______________________________________________________________________

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.

Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Incunabulele Brukenthal! O nouă comoară pusă în lumină!

Am văzut în episodul trecut al seriei Incunabulele Brukenthal,...

Biblioteca ASTRA Sibiu lansează un proiect editorial dedicat adolescenților talentați și creativi

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației – 5...

Fascinantul amurg baroc se trăiește în… cartierele Sibiului!

Minunat!!! Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Fundația Masca,...

Alte articole

Descoperă Promoția „Ratezi și Câștigi” și Câștigă Mai Mult

În lumea pariurilor sportive, fiecare detaliu contează, iar Mozzart...

Expoziție de mașini istorice la Mediaș

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, Piața Corneliu Coposu din Mediaș...

Sibiul participă la NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR

12 orașe din țară și Bucureștiul își vor deschide...

„Povestea prințesei deocheate” la Săptămâna „Purcărete” la Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova organizează între 7...

Olăritul în lecții de neuitat pentru pruncii din Valchid! Un nume celebru „la catedră”

„Zile acestea, Nicolas Leș ( fiul celebrului olar Daniel...

Din aceeași categorie

Categorii populare