ASOCIAȚIA DE GIMNASTICĂ de la CISNĂDIE. Printre… amintiri

Ideea unei asociații de gimnastică la Cisnădie a plecat bineînțeles de la Friedrick Ludwig Jahn (1778 – 1852 ) cel care a realizat în 1811 prima sala de gimnastică la Berlin, admiratorii săi numind-ul “tatăl gimnasticii”.
Sub același motto „Frisch, Fromm, Fröhlich, Frei” – „Sănătos, Cuvios, Bucuros, Liber ”, își începe activitatea HTSV (asociaţia gimnaștilor din Cisnădie)… cuvinte care reprezintă mai mult de un motto și anume o realitate trăită de cei care practică un sport , de cei care duc o viață activă şi care pe lângă relaxare trebuie să însemne și încercarea constantă de autodepășire și progres, după cum aflăm din spusele prof Claudiu alexandru Ciucă.
Din punct de vedere organizatoric, HTSV era asociată cu Asociaţia Gimnaştilor Saşi Transilvăneni, asociațiile din Sibiu, Braşov, Mediaş, Sighişoara, Bistrița, etc.
Din doi in doi ani avea loc o sărbătoare a asociațiilor cu caracter popular şi de prezentare sportivă. Duminica după-amiază avea loc în oraşul organizator, parade sportive, acompaniate de muzică de fanfară.
Demn de amintit, antrenamentele aveau loc de două ori pe săptămână, băieţii făceau gimnastică la aparate (bârnă, paralele, cal şi inele) iar fetele gimnastică ritmică și artistică.
Potrivit sursei, finanțarea gimnaștilor se făcea prin donații ale membrilor susținători, sala de sport fiind pusă la dispoziţie de Biserica Evanghelică în incinta Casei Comunităţii. Începând cu anii 1930 devine o obişnuinţă și concursul de înot.
În Cisnădie la celebrul concurs de gimnastică din Măgură (Götzenberg), se mergea până la poale cu căruțele de unde se începea urcarea, fiecare cu câte o piatră în rucsac, pentru a o aşeza pe piramida din Vârful Măgura cu o altitudine de 1904m. Întrecerile începeau cu o slujbă religioasă, apoi triatlonul cu săritura in lungime, aruncatul oinei sau împinsul pietrei şi 100m alergat. Punctul culminant… trasul sforii…
– Festschrift zum Heltauer Treffen 1989 –

O POVESTE FRUMOASĂ… Și mai mult decât atât!

 

 

 

Foto: Ciuca Claudiu Alexandru

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: