Grupul de lucru mixt pentru romi al județului Sibiu s-a întrunit, marți, 25 iulie, în ședință extraordinară, la solicitarea prefectului Lucian Radu.
Subiectul întâlnirii a fost campania de vaccinare antirujeolică în comunitățile de romi, în special în localitățile în care s-au înregistrat, din păcate, focare de rujeolă.
Cu ajutorul mediatorilor sanitari și al asistenților comunitari, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au început o campanie de convingere a populației de etnie romă despre beneficiile vaccinării.
Demn de spus, Petru Duca, președintele Asociației Partida Romilor “Pro-Europa”, și Maria Ciociu, expert în cadrul Agenției Regionale pentru Romi Alba, membri ai grupului de lucru, vor avea un rol esențial în acest demers.
“Vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a încheia acest parteneriat pentru sprijinirea campaniei de vaccinare. Am convingerea că rezultatul acesteia va fi pozitiv, unicul scop fiind sănătatea copiilor noștri și a întregii comunități”, a subliniat prefectul Lucian Radu, coordonatorul Comisiei mixte pentru monitorizarea și sprijinirea campaniei de vaccinare antirujeolică.
***Vineri, prefectul județului a condus prima ședință a Comisiei mixte pentru monitorizarea și sprijinirea campaniei de vaccinare antirujeolică în județul Sibiu, constituită prin Ordinul Prefectului nr. 337/20.07.2017.
Analizând datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) privind localitățile vulnerabile și situația internărilor înregistrate de Spitalul Clinic de Pediatrie, membrii Comisiei au identificat o serie de soluții cu efect concret pentru vaccinarea tuturor copiilor cu vârste între 9 luni și 9 ani.
“În satele în care nu există punct sanitar, copiii vor fi transportați cu microbuzele școlare până la dispensarul comunei, pentru a fi vaccinați. Am cerut și am obținut sprijinul primarilor în acest sens”, a subliniat la acel moment,prefectul Lucian Radu.
Demn de luat în seamă, de la începutul anului, nu mai puțin de 41 de copii au fost internați la Spitalul Clinic de Pediatrie, cu forme de rujeolă complicate. Managerul spitalului, dr. Stelian Banciu, a propus, în acest context, dislocarea câtorva medici rezidenți de la Pediatrie și Infecțioase pentru a merge în județ, să ajute medicii de familie.
La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Gabriel Budescu, a precizat că în comuna Brădeni, unde nu există medic de familie, vaccinarea va fi realizată de specialiștii DSP, care se vor deplasa acolo.
* ATENȚIE: În fiecare săptămână, DSP va întocmi o informare privind stadiul derulării campaniei de vaccinare antirujeolică în județ, pe care o va prezenta Prefectului jdețului Sibiu.