Muzeul ASTRA. Locul in care traditia, viata insesi a celor de ieri se regaseste si, mult mai mult de-atat, deschide oricui porti… spre a patrunde in minte, in inima, mai cuminte decat o carte cu povestile timpurilor care au fost.
Lumea pescarilor lipoveni este ilustrata prin aspecte de sat cu arhitectura specifica, surprinsa odata cu reconstructia in situl Muzeului in aer liber, a gospodariei din Mahmudia, judetul Tulcea. Pescuitul, una din ocupatiile emblematice pentru comunitatile lipovenesti este surprins in spatiul gospodariei, atat prin lotcile amplasate fie in apropierea gospodariei, fie in perimetrul cherhanalei, cat si prin multitudinea de unelte de pescuit, amplasate in diverse zone „de lucru” din curtea gospodariei din Mahmudia.
Prezenta snopilor de stuf in preajma casei, langa coliba de pescar sau in apropierea cherhanalei subliniaza importanta acestei resurse vegetale, ca material de constructie pentru invelitorile caselor, pentru adaposturile animalelor si pentru imprejmuirea gospodariilor. La fel de importanta era utilitatea stufului in constructia gardurilor de pescuit.
Gradina de flori domina peisajul curtii, evoluand de a lungul prispei joase si aducand in atentia vizitatorului diversitatea floristica specifica peisajului dobrogean: trandafirii albi si rosii, lamaita, garofitele alaturi de inmiresmata floare a liliacului recompun in expozitia in aer liber aspecte inedite de peisaj. Gradina de legume ilustrand soiuri legumicole si plante aromatice specifice climei dobrogene familiarizeaza publicul muzeal cu specificitatea alimentatiei locuitorilor Mahmudiei.
Atelierul de confectionare a uneltelor de pescuit, din cea dea doua curte a gospodariei recompune etape si tehnici ce permit publicului sa interactioneze cu dovezi ale existentei cotidiene a oamenilor Deltei Dunarii.
Toate acestea in cadrul feeric al Muzeului din Dumbrava Sibiului. In proiectului predefinit Patrimoniu Deschis, finantat prin Granturile SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia) in cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”.
sursa foto: CNM ASTRA