„Atelierul de joacă” ia naștere din dorința,preocuparea şi îngrijoararea modului „modern” de a se juca al copiilor.
Părinţii nu au timp sau sunt prea obosiţi pentru a se mai juca împreună cu propriii copii.
Copiii au nevoie să afle, să înţeleagă acel „aşa cum trebuie” să ne jucăm.
Desigur, așa-cum-trebuie este un termen relativ şi interpretabil de la părinte la părinte, de la copil la copil.
Noi toţi observăm- sau ar trebui să o facem!- şi ştim deja cum că copii sunt din ce în ce mai nervoşi, nerăbdători, violenţi şi cu minima putere de concentrare pe o activitate mai mult de 3 minute. De aceea, acest Atelier în care să învăţăm în primul rând copii cum ar trebui să se joace, iar mai apoi să învăţăm unii de la alţii, aduce copilăria în prim-plan: cu schimbul de… peripeţii, idei, năzdrăvănii…
O copilărie cu joacă şi vise, cu „Sărut Mâna” şi „mulţumesc”, cu „hai la Leapşa” şi cu firescul gesturilor unui „copil copilăros”…
Aşa cum am aflat de al iniţiatorul acestui program, doamna Venuela Velican, activitatea e destinată, de fapt, şi copiilor şi părinţilor.
Ce se va întâmpla la acest atelier?
-cot la cot, copii şi adulţi vă veţi juca şi distra pe cinste!
-cot la cot veţi inventa si construi povesti, decoruri, spectacole ad-hoc
-cot la cot veţi da”regatul tehnologiei” pentru o trotinetă
cot la cot veţi juca „ţară ţara vrem ostaşi”
cot la cot veţi dansa şi interpreta tot felul de roluri
cot la cot veţi lucra pentru a trece probe „de foc”
La acest atelier atat copiii dar mai ales parintii isi vor exersa si imbunatati:
-cooperarea
-respectul fata de părerile diferite
-lucrul în echipa şi gestionarea situaţiilor
-spiritul ludic şi spontaneitatea
-simţul umorului şi voia bună
-spiritul de echipă
Coordonatorul „Atelierului de Joacă” este prof Horia Stoica, cel care, la demararea proiectului, ne-a declarat: „Vrem să aducem copiii din nou în copilărie. Azi, din păcate, calculatorul- cel mai bun prieten al omului- se pare, este de fapt, cel mai mare duşman al copiilor. Copiii adoră desenele, filmuleţele, jocurile pe computer şi uită de trotinetă, de şotron, de mişcare, de prieteni, de minge- chiar, de păpuşi, de maidan, de coardă… devin introvertiţi, nu mai ştiu cum şi ce să comunice, nu îi mai interesează nimic… devin apatici. Toate astea pot avea repercusiuni în viitor. Aici le dăm o şansă. Îi învăţăm să se joace, să îşi facă prieteni, să construiască un joc, să inventeze. Îi învăţăm să facă mişcare, să creeze, să râdă, să-şi ia de mână prietenul şi să bată mingea împreună, să împartă creioanele colorate, să-şi aplaude colegul când bagă un gol… Să fie copii în adevăratul sens al cuvântului. Dacă nu facem nimic la timp şi stăm liniştiţi că nu are copilul ce păţi dacă stă în casă, la calculator sau la televizor, vom regreta mâine sau poimâine. Ne vom trezi cu o generaţie de roboţi.
Faptul că am văzut copii care nu ştiau de „Scufiţa roşie” sau de şotron m-a pus pe gânduri. Aici, în „Dumbrava veseliei” avem oportunitatea să îi învăţăm să se joace „aşa cum trebuie””.
La rândul său, dna Florina Răcean, mămica unuia dintre pruncii veniţi la „Atelierul de joacă” ne-a mărturisit: „e foarte frumos aici. E cel mai potrivit loc pentru un copil. Sunt convinsă că de acum încolo, copilul meu mă va trage de mânecă să venim aici. De fapt a zis că vrea şi data viitoare. L-am întrebat ce înseamnă asta şi a spus: „mâine după ce mă trezesc”. Suntem foarte încântaţi de ce li se oferă aici copiilor, de universul de jocuri şi jucării”.
„Atelierul de joacă” îi aşteaptă copii la „Dumbrava Veseliei”, pe str. Faurului nr 19.