Editia din acest an a traditionalului Festival de Jazz de al Sibiu aduce iubitorilor genului o legenda vie care a prefacut acordeonul intr-un „zeu” al jazz-ului: nimeni altul decat Richard Galliano.
Atras de muzică de la o vârstă fragedă, chiar de la 4 ani, artistul a fost influenţat de tatăl său Lucien, un acordeonist originar din Italia, care trăieşte în Nisa.
După o perioadă lungă şi intensă de studiu în care i-au fost „abecedar” lecţiile de trombon, armonie, contrapunct, a ajuns la Academia de Muzică din Nisa pe care a absolvit-o cu brio, ajungând la concluzia că „Muzica e ca viaţa – trebuie să facă oamenii să danseze”. Ulterior, şi-a îndreptat atenţia spre ceea ce putea să îi ofere potenţialul unui instrument complex ca acordeonul, a început să asculte jazz, făcând o pasiune şi pentru înregistrările marelui trompetistul Clifford Brown . „Am copiat toate corurile de Clifford Brown, impresionat de tonul său şi unitatea lui, felul lui de frazare peste joc furtunoase de Max Roach” . „Fascinat de această lume nouă, a jazz-ului, Richard a fost uimit de faptul că acordeonul nu fusese niciodată parte din această aventură muzicală.
Şi şi-a asumat cu un succes imens acest pionierat…
În 1983, artistul se întâlneşte cu Astor Piazzolla, eveniment care îi redefineşte traiectoria muzicală: Richard se întoarce spre rădăcinile muzicii franceze, către vals musette, java, tangouri, şi iniţiază un nou curent muzical: „New Musette”.
A cântat cu George Mraz , Brigitte Fontaine , Al Foster , Juliette Greco , Charles Aznavour , Ron Carter , Chet Baker , Enrico Rava , Martial Solal , Miroslav Vitouš , Trilok Gurtu , Jan Garbarek , Michel Petrucciani , Michel Portal , Eddy Louiss , Biréli Lagrène , Ivan Paduart , Anouar Brahem , Wynton Marsalis , and Toots Thielemans şi chiar cu marele chitarist Florin Nicolescu, originar din Ploieşti şi ajuns pe marile scene ale jazz-ului mondial.
Concerul lui Galliano al Sibiu va avea loc pe 18 mai 2013, în cadrul unui festival care va aduce în oraşul de pe malul Cibinului şi alte nume mari ale genului, precum: Omar Sosa (Cuba), Grzegorz Karnas Quintet (Polonia), Antonio Flinta Quartet (Italia) etc.