Surse medicale afirma ca in Romania, unii consumatori de droguri au si numai 6 sau 10 anisori! Medicii sunt alarmaţi de statistici şi spun ca este ingrijorator numarul copiilor din ciclul primar care ajung pe paturile secţiilor de toxicologie din spitalele de pediatrie în urma consumului de etnobotanice. Potrivit adevarul.ro, drogurile sunt la îndemâna micuţilor atât prin intermediul online, cât şi prin cel al dealerilor din şcoli.
Un fapt cert este acela ca tot mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 7 ani care consumă etnobotanice ajung la clinica de toxicologie de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Anunţat apartine medicului Dumitru Orăşeanu, şeful clinicii. La randul sau, reprezentantii Agenţiei Naţională Antidrog (ANA) transmit, însă, că aceste cazuri “sunt excepţii”, desi medicii atrag atenţia că numărul cazurilor este în creştere, fapt confirmat şi de rapoartele internaţionale care atestă că vârsta de consum a scăzut la sub 10 ani. Etnobotanicele, deşi au efecte devastatoare sunt preferate de copii şi ajung în posesia acestora prin intermediul magazinelor online, spun specialiştii. Concluziile acestora sunt ca paranoia şi atacurile de panică sunt doar două dintre consecinţele consumului pe termen lung. Droguri vândute în apropierea şcolilor a devenit un soi de… fapt divers, despre care atat parintii, cat si unii directori de scoli se feresc sa vorbeasca! Este, totusi, o realitate faptul ca drogurile pot fi cumpărate şi din vecinătatea şcolilor sau de pe internet. Coform sursei citate, din aceste zone, elevii pot achiziţiona în mod special marijuana, drogul care a urcat pe primul loc în topul preferinţelor. Potrivit medicului infecţionist Adrian Abagiu de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, sunt şi cazuri în care părinţii- ei insisi consumatori de droguri- ajung să le administreze aceste substanţe şi copiilor lor.
Un alt fapt de o gravitate evidenta vizeaza numărul centrelor de detoxifiere din ţară. Potrivit specialistilor, acesta nu este dimensionat corespunzător cu nevoile actuale. Daca în Bucureşti sunt şapte astfel de centre, în întreaga ţară sunt 47, arată Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.
Si, totusi, nu imnultirea centrelor de detoxifiere e SOLUTIA. Trebuie cercetate reduse pe cat posibil cauzele, motivatiile care ii duc pe copii dar sip e parinti pe calea- uneori fara intoarcere- a drogurilor.